реклама

реклама

Проблему дефіциту «нормального сала» розкрив під час нещодавньої наради з питань розвитку аграрного сектору Черкащини віце-президент Національної академії аграрних наук (НААН) родом із Кам’янщини Михайло Бащенко.


– Якщо ви ходите на базар у Черкасах (а я, буває, часто ходжу) і хочете придбати шматок нормального сала, доводиться разів десять пройти туди-назад, – зазначив Михайло Іванович. – Немає сьогодні, по суті, нормального українського сала. На ринках України, за винятком Києва, його не буває.

На думку академіка, причина цього у поширенні голландських і датських порід свиней.

– Справа не в тому, що ці породи «не такі», а в тому, що їх селекція проводилася в зовсім іншому напрямку – м’ясна селекція. У нас же була сальна селекція. Ми маємо аборигенні українські породи – миргородську, велику білу українську. Є нова порода – червона білопоясна, дуже прекрасна порода, яка поєднує і м’ясну, і сальну продуктивність, – зазначив Михайло Іванович.

За словами академіка, занепад тваринництва в Україні призвів до того, що нині в окремих районах Черкащини сільським родинам навіть нема де придбати порося. НААН ініціює створення в кожному дослідному господарстві академії (а їх в Україні більше 160-ти) репродукторів на 100, 200 і більше свиноматок.

– І ми хочемо в цих наших господарствах, де ми запроваджуватимемо репродуктори для відтворення свиней, розводити породи саме української селекції, – наголосив Михайло Бащенко.

реклама

Коментарі  

 
+4 #4 Чукча 21.11.2014 13:38
де ділося українське сало - треба у міністра АПК Швайки спитать. Він як липломований юрист розтлумаче.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #3 СЕЛЯНИН 21.11.2014 12:37
И у нас области один такой к вам в Киев в академики подался Головко была его фамилие Все сертификаты на нетелив от СБТ ВЫДАВАЛ А потом снялся с выборов-2012 и здымил в Киев Наверно сейчас где-нибудь также про молоко по академическому гундосит
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Іван Сам 21.11.2014 11:54
Глобалізація без економічних запобіжників з боку держави, буде і далі вичавлювати весь "неформат".
Дивитись в корінь мало хто вміє і хоче, багато хто хоче тут і зараз і все, а краще ще вчора.
Триває ера пристосуванців - всі лізуть в поводирі та керманичі тому маємо те що маємо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 пенсыонер 21.11.2014 10:17
толково і актуально!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100