реклама
Sucurity Police

реклама

Сьогодні в нашій державі вшановується День пам’яті жертв голодоморів, а також річниця Революції Гідності. У Черкасах з нагоди цих скорботних дат сьогодні відбулись масові заходи за участі громадськості міста, духовенства, а також представників міської та обласної влади.


У Соборному парку відбувся спільний молебень за всіх замучених у голодні роки 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947, а також усіх, хто ціною свого життя відвойовував нове майбутнє для нашої держави на Майдані.

Далі черкащани із 30-метровим національним прапором пройшли почесною ходою до площі ім. Т.Г. Шевченка, де продовжились пам’ятні заходи.



Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан прочитав поминальну молитву. Після цього усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій в Україні, українці проводять всеукраїнську акцію «Запаліть свічку пам'яті жертвам голодоморів».

Тож сьогодні на площі ім. Т.Г. Шевченка із запалених лампадок черкащани створили величезний хрест.

Як розповіла директор департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради Лілія Маліщук, міська влада Черкас активно долучилась до вшанування  Дня пам’яті жертв голодоморів та річниці Революції Гідності.

Зокрема, було закуплено тисячу лампадок, які безкоштовно роздали жителям міста, які сьогодні завітали на площу ім. Т.Г. Шевченка, аби згадати усіх загиблих у страшні роки голодоморів та під час подій на Майдані, інформують у прес-службі Черкаського міськвиконкому.

– Акція «Запали свічку» – це знак нашої пам’яті. Це святий вогник, який зігріє душі загиблих. Це світло очищення задля нашого майбутнього, – наголосила Лілія Миколаївна.


Водночас владика Іоан зауважив, що голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. І тільки правда про геноцид українського народу і пам’ять про всіх полеглих здатні звільнити нас від мороку минулого.


Доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Віталій Масненко розповів, що у ХХ столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років. Проте голодомор 1932-33 років був наймасовішим і найжорстокішим. Його визнано злочином проти людства.

– Голодомор став наслідком цілеспрямованої політики сталінського режиму проти українського селянства. Черкаси на початку 30-х років були типовим містечком – центром аграрного району. Тому голодомор тоді спричинив хвилю вимушеної міграції з голодного села до не менш голодного міста в пошуках хліба, в пошуках порятунку від лютої смерті. Але комуністичний режим свідомо ставив перепони на шляху голодних дітей та жінок, позбавляючи їх останнього шансу на виживання. Такі історії ще пам’ятають старожили Черкас, і ми не вправі не донести до нащадків страшну правду. Бо забутий урок історії означатиме можливість для повторення катастрофи світового значення, – наголосив Віталій Васильович.

Разом із тим, акцентував, що сьогодні важливо не лише пам'ятати про жертв голодоморів, а й не допускати до влади людей, які можуть призвести до подібних трагедій.

– У нас попереду кропітка робота з відновлення історичних відомостей про подробиці цих подій, про кількість жертв та про місця поховань. Ми прагнемо відновити кожне ім’я мучеників голодоморів. Над цим працюють вчені та краєзнавці міста, – відзначив Віталій Масненко.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #7 Oculus Rift 24.11.2014 10:02
Количество голодомор обратно пропорционально температуре воздуха. Если будет -20, то и число голодоморов в украинской истории достигнет 20.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Дід Трохим 23.11.2014 12:30
Цитую Луiс Прадо:
А зараз що тут діється ... погано знаєте
історію власної країни.

І не кажіть! А як ми їх усіх в часи Київської Русі товкли! А як славно трипільці поширювали свої володіння куди хотіли! А як наші пітекантропи товкли польських і московських пітекантропів, а ше раньше динозаври з Холодного Яру вобше собі рівних не знали... Х* історію знають... :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #5 Luis Prado 23.11.2014 11:51
а чим сьогодні зайняті у Черкасах?
  1) співають гімн
  2) моляться
3) збирають гроші на АТО
4) збирають гроші на протези
5) матюкають сусідів у соцмережах
  6) фарбують все підряд синьо-жовтий колір
і от тепер нарештI навчились
  7) запалювати лампади і викладати з них різні слова
Дуже перспективна країна, гей інвестори ви де?Дивіться які ми талановиті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #4 Тася 23.11.2014 11:47
Цитую Черкащанка:
Потрібна акція пам"яті і скорботи.Одне погано,що там Нєтовкіна крутилась,нема чого цій ........на патріотичних акціях піаритись,бридк о її бачити.

Нєтовкіній на патріатичних заходах точно не місце.Блюзнірство риги шкалить.Не треба було приймати і пам"ятник від неї.Вона рига,на них кров Небесної сотні і солдат,а ви на їх кошти пам"ятники ставите.Кат жертві пам"ятник купляє.Жах.Вона зі шкури пнеться ,патріотку корчить,готує грунт до наступних виборів.Всі ці фейкові фонди і громадські організації бісять,згадайте тих диких бабулєток з пакетами харча при фальстарті Нєтовкіної перед виборами,самі нужденні,єлє в двері дупи просовували,гол одаючі любителі шари,по домофонам коляжанок обдзвонювали.Тепер вона брудні руки до прапора тягне.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 То капець 23.11.2014 10:25
Побить з трагедії свято ... ( див. фото, де Порошенко з Турчиновим регочуть на камеру, несучи лампадки) - мій народ вже десять років з'їзжає з глузду :-|
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Луiс Прадо 23.11.2014 07:08
А Шо робилося на цій території в 15-18 століттях, коли
поляки й уніати вирізали і палили православні
українські села, а кримські татари гнали всіх хто
залишився в живих як худобу на работорговий
ринки Криму! що творилося в час, Громадянської війни,
Великої Вітчизняної (Донбас, Бабин Яр та ін.).
А зараз що тут діється ... погано знаєте
історію власної країни.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Черкащанка 22.11.2014 23:57
Потрібна акція пам"яті і скорботи.Одне погано,що там Нєтовкіна крутилась,нема чого цій ........на патріотичних акціях піаритись,бридк о її бачити.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100