реклама

реклама

Українські медики отримуватимуть кошти не за робочий час, а за надані медичні послуги. Таку ідею може бути закладено в майбутню реформу охорони здоров’я України. Про це, зокрема, йшлося під час дискусії на тему «Медична реформа: апгрейд можливий?», яка відбулася вчора в Черкасах у рамках проекту «Київський діалог».


Відкриваючи дискусію, народний депутат України Олександр Черненко зазначив, що в парламенті наразі є настрій провести-таки реформу охорони здоров’я, але, як він наголосив, у цій делікатній сфері влада не має права на помилку.

Голова комісії з питань реформування системи охорони здоров’я Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Зоряна Черненко зазначила, що реформаторські документи наразі мають переважно політичний характер, і на професійний щабель справа ще не перейшла. А між тим, ця справа стосується лікарської спільноти, і саме ця спільнота має взяти активну участь в обговоренні майбутньої реформи. Адже від медиків вимагатиметься не просто сумлінне виконання своїх обов’язків, а й результат – якісне надання медичних послуг. Лікар має думати не тільки про те, як вилікувати людину, що прийшла до нього на прийом, а й про громадське здоров’я, профілактику захворювань тощо, має бути обізнаним в ІТ-сфері, брати участь у діяльності професійних асоціацій, постійно здобувати нові знання та навички тощо.

Представник стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я в Україні Павло Ковтонюк зазначив, що нині за кількістю лікарняних ліжок Україна посідає в Європі друге місце (після Білорусі), а за фінансуванням охорони здоров’я – останнє. Він зазначив, що однією з особливостей реформи буде надання лікарням автономії – права вирішувати, які саме відділення створювати, яких фахівців наймати тощо. Оплата праці лікаря здійснюватиметься залежно від наданих послуг, а не від нормативів фінансування лікарняного закладу. Таким чином, усі медзаклади, незалежно від форми власності, буде поставлено в рівні умови. Не виключено, що лікарі, особливо сімейні, можуть стати приватними підприємцями – вони отримуватимуть від пацієнтів і страхових компаній кошти за надані послуги. При цьому пацієнти зможуть вибирати, до якого лікаря звернутися, а отже між медиками утвориться здорова конкуренція.

Начальник управління реформ системи охорони здоров’я МОЗ України Костянтин Надутий наголосив, що дуже важливо налагодити контроль за якістю і доцільністю послуг, що надаватимуться лікарями. Іншими словами, треба виключити ситуації, коли лікарі, користуючись необізнаністю пацієнтів, лікуватимуть їх він неіснуючих хвороб, надміру дорогим способом або із застосуванням надміру дорогих ліків.


Черкаські фахівці – заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Найдан і директор департаменту охорони здоров’я міськради Олег Стадник, виявили певний скептицизм щодо нової хвилі реформування охорони здоров’я. Вони зазначили, що слід було б чітко визначити напрямки реформування, проводити системну й послідовну політику в медичній галузі.

Депутат обласної ради, лікар за фахом Любов Майборода також закликала учасників дискусії до обговорення більш приземлених проблем, а київських гостей – до переводу розмови з загальних ідей до житейської конкретики: що вже зроблено, а що ще належить зробити.

Загальний підсумок обговорення такий. Українцям слід очікувати скасування офіційної «безкоштовності» медичних послуг. Відбудеться перехід до їх фінансування з різних джерел: від власних коштів пацієнта до медичного страхування і державних дотацій. А особлива увага в ході реформи приділятиметься розвитку сімейної медицини, яку її ідеологи вважають такою, що довела свою ефективність у цілій низці європейських країн.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #7 писеміст 18.12.2014 16:14
Держава відкрито відмовляється від свого Конституційного обов"язку забезпечувати всім нам право на лікування незалежно від матеріального статку і хоче тупо "дєлать дєньгі" на здоров"ї людей. Тільки не розумію, чому це називають медичною реформою, це звичайна адміністративна схема реорганізації з метою оптимізації видатків.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #6 Правда 18.12.2014 11:41
Тільки страхова медицина. Але ті хто може сплачувать внески той сплачуе а за тих хто не може, мае сплачувати держава. Можливий варіант податку, як у пенсійний фонд.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Дід Трохим 18.12.2014 10:29
"Лікарі можуть стати приватними підприємцями"... Так я не поняв, а новость то в чому?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Микола 18.12.2014 09:50
Двадцять років говоримо про "медичну реформу". БЛА-БЛА-БЛА,...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3   18.12.2014 09:42
Тобто - легалізуватись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Вухо 18.12.2014 09:40
А за що тоді "лікар за фахом Любов Майборода" отримуватиме зарплату???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 пенсіонєр 18.12.2014 09:38
за всі послуги треба ПЛАТИТИ, а ще ліквідувати аптечний бізнес, налагодити систему відшкодувань, навчити здорового способу життя,подолать корупцію ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100