реклама

реклама

У зв’язку зі змінами в законодавстві щодо податкової реформи, які набули чинності з початку цього року, суттєво змінюються правила оподаткування об’єктів агропромислового виробництва. Серед найважливіших і найбільш болючих залишається реєстрація договорів користування земельними ділянками. Віднині цей процес стає обов’язковим. Наскільки такі зміни будуть на руку орендарям і чи не постраждає від цього насамперед селянин, стане відомо згодом, коли механізм узаконення ділянок дасть результат. Ці та інші питання було обговорено під час круглого столу з представниками аграрного бізнесу Черкащини, влади та фахівцями з земельних питань, ініційованого ГО «Об’єднання територіальних громад».

Фото з сайту "Дзвін"

Фото з сайту "Дзвін"

Так, на думку співзасновника корпорації «Дніпро» Олексія Душейка, у зв’язку з труднощами, які сьогодні переживає держава, сільське господарство
Фото з сайту "Дзвін"

Фото з сайту "Дзвін"

теж потерпає через економічні втрати. Проблему загострює елементарне надання адміністративних послуг для села.

– Проблема номер один для аграріїв – сам факт існування реєстраційної служби. З точки зору реєстрації оренди земельних паїв, то реєстраційна служба жодного дня не працювала нормально, бо на сьогодні по області зібралися вже сотні тисяч незареєстрованих договорів. Насправді ж їх набагато більше, бо не приймають навіть пакет документів. По самому Чорнобаївському району близько 2 тисяч договорів висять у повітрі. Сьогодні селянинові потрібно чекати кілька років, щоб до нього дійшла черга і він міг зареєструвати свій земельний пай. А що робити селянинові, який хоче віддати свій пай в оренду на рік, – наголошує Олексій Петрович. – Якщо такий договір не реєструє реєстраційна служба, то тоді податкова повинна йти на зустріч. Але такого не відбувається і селянин сьогодні є заручником бездіяльності цих органів влади. Тому, якщо сьогодні технологічно неможливо вирішити питання, треба звертатися по допомогу до народних депутатів, найвищих органів влади.

Одним із варіантів допомоги аграріям Олексій Душейко називає підтримання внутрішнього інвестора, яким сьогодні є сільгоспвиробники, які вже показали, що можуть працювати ефективно. Тому треба погодитися з тим, що в умовах війни в країну навряд чи прийдуть інвестори з-за кордону. А тому не варто руйнувати те, що є, а намагатися його зберегти і підтримати.

Свою думку з приводу проблеми висловив і радник губернатора Володимир Білик. Він зауважив, що немає такої проблеми, яку не можна було б вирішити, тим більше, що сьогодні вже ліквідовано Реєстраційну службу і нині відбувається реорганізація. Кому буде передано її функції, поки що невідомо.

– Я прорахував, що один реєстратор за годину реєструє одну земельну ділянку. Значить проблема не в браку кадрів, а в чомусь іншому, – наголошує Володимир Григорович. – Це питання буде ставити губернатор на селекторній нараді і спільними зусиллями його буде вирішено.

Простою математикою називає засновник ПП «Надія» Андрій Казарян розрахунки в реєстрації земельних паїв.

– Держава бере 600 гривень за реєстрацію одного земельного паю. Якщо понад 100 тисяч договорів по області не зареєстровано, то це значить, що бюджет недоотримує близько 60 мільйонів гривень, – коментує втрати бюджету за рахунок незареєстрованих договорів Андрій Тельманович.

Проблема реєстрації земельних паїв тягнеться роками і все-одно залишається невирішеною. Крім того, земельні питання набувають резонансу і в зв’язку з новим законодавством.

– Територіальні громади сьогодні мають неабиякі труднощі і перешкоди, тому треба разом вирішувати питання і в разі потреби направити  звернення до народних депутатів, Кабінету Міністрів та Міністерства АПК з проханням допомогти у реалізації законних прав, – коментує голова ГО «Об’єднання територіальних громад», депутат обласної ради Наталія Старікова. – Наша громадська організація всіляко сприяє тому, щоб підтримувати територіальні громади. Вже маємо подібний досвід. Так, місяць тому ми провели круглий стіл з аграріями і визначилися з рядом важливих для сільського господарства питань. Результати обговорення внесли в депутатське звернення до керівництва держави з проханням посприяти у вирішенні проблемних питань, назвавши свої пропозиції і варіанти рішень.


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #11 Человек 30.01.2015 13:56
Цитую Зацікавлена:
А скільки за зареєстровані договора оренди реєстратори заробляють хтось рахував?!

Поправочка, не реєстратори, а керівництво.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #10 БРЕШУТЬ 30.01.2015 11:30
НА ЯКИХ ЛОХІВ РОЗРАХОВАНО ЦЕ ШОУ??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #9 Олег Стогнієнко 30.01.2015 11:26
name="Прокурор"]Аграрна мафія готується до виборів :P . Всі,хто за столом - міліонери. Селянам платять копійки, а самі без джипів до вітру не сходять. Хотять щоб і надалі так було. :D А ми?
Підтримую: Ця метушня має одну мету - зберегти надприбутки черкаських латифундистів. Старікову використовують як фарфорову ляльку. Ні в чому ні бум-бум, але готова очолити будь-що "любой каприз за ваши деньги".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #8 Поговорим 30.01.2015 11:03
Душейко говорит толково,к нему нужно прислушиваться.Он знает больше!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #7 Мужчина 30.01.2015 11:00
Панi Старiкова завжди ефектно виглядить.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #6 Да 30.01.2015 10:57
Если ее глава-"Урожай"-значит жить будет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #5 Критикан 30.01.2015 10:55
Останнiм часом часто чуть Громадську органiзацiю"Обеднання територiальних громад"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 журналіст 30.01.2015 09:32
Кадебешня в особі Старікової гуртує свої лави. Щоб в черговий раз поімєть виборців.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Прокурор 30.01.2015 09:30
Аграрна мафія готується до виборів :P . Всі,хто за столом - міліонери. Селянам платять копійки, а самі без джипів до вітру не сходять. Хотять щоб і надалі так було. :D А ми?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Зацікавлена 30.01.2015 02:28
Реєстраційна служба у своєму нинішньому форматі функціонуватиме ще до кінця року, а її реєстратори і дві години можуть одну ділянку реєструвати, адже 150 грн. (див. розділ "Пряма мова" - "Ткаченко: У нас земля роздається за хабарі") ніхто не відміняв
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100