реклама
Sucurity Police

реклама

Головний комунальних Черкас Андрій Наумчук на сьогоднішній прес-конференції пояснив, як витрачаються гроші платників податків, виділені з бюджету на житлово-комунальні потреби. Зокрема директор департаменту житлово-комунального комплексу Черкаської міськради підняв питання, які гостро обговорюються користувачами соцмереж останнім часом: ремонт дороги на вул. Канівській, оплата за прочистку колодязів зливової каналізації від мулу та капремонт зливової системи каналізації на вул. Гоголя.


«Останнім часом і в соцмережах, зокрема «Фейсбуці», і в ЗМІ поширюється якась інформація з приводу діяльності департаменту ЖКК. Хтось бачить якісь неправомірні дії, що не базуються на жодних фактах та аргументах. Я сподіваюся, що це від недостатньої поінформованості», - почав Андрій Наумчук.

Канівська

Щодо ремонту дороги на вул. Канівській, очільник департаменту роз’яснив, чому договір із підрядником укладався без проведення тендеру, звідки взялася сума вартості ремонту та чим обраний підрядник кращий від попереднього.

За словами Андрія Наумчука, тендер не проводився, оскільки законодавство дозволяє укласти угоду із підрядником без проведення тендерної процедури. Окрім того, департамент мав надто стислі строки для його проведення – менше двох місяців до кінця року.

«Сума договору, який був укладений, не підлягає тендерній процедурі. Звичайно, можна проводити тендер на будь-яку закупівлю. Але врахуйте, що із серпня місяця дорога стояла відфрезерована [зі знятим асфальтним покриттям], і на 3 грудня був підрядник, який погодився виконати ремонт до кінця року за ту суму, яка вже була у бюджеті, і було рішення сесії – а по суті доручення – провести до кінця року цю роботу. Ми вже ніяк не встигли б провести тендер», – роз’яснив директор департаменту ЖКК міста.

Наумчук розповів, що проект кошторису, затверджений висновком експертизи, передбачав вартість ремонту дороги на вул. Канівській у 1 215 368 грн. За його словами, потрібно було оперативно знайти підрядника, який у стислі строки зміг би відремонтувати дорогу, не чекаючи повної оплати. «Черкасиінтерстрой», який взявся виконувати ремонт на вул. Канівській, погодився почати роботу взагалі без авансу, хоча підрядники зазвичай вимагають гроші на матеріали – приблизно, 70-80% від загальної суми.

Чиновник розповів, що за кілька днів техніка «Черкасиінтерстрою» виїхала на місце, почалися роботи з фрезерування, а за добу – асфальтування. І наразі жодних запитань до якості виконаних робіт немає.

Посадовець порівняв якість ремонту доріг нового підрядника із колишнім – «Аерошляхбудом», який за словами Наумчука, виконав фрезерувальні роботи на вул. Канівський на 30%, «кинув, як було і зник». Директор департаменту вкрай незадоволений роботою «Аерошляхбуду»: «Одеська відремонтована на 95%, кинули, поїхали. На Вербовецького аванс відробили, досі там роботи не продовжуються. Якщо брати ті сім вулиць, які вже третій рік будуються, – примикання не зроблені, на зупинках є проблеми. Такі роботи не можна брати за зразок. Які у мене були підстави укладати з ними ще одну угоду і знову платити аванс?».

Наумчук роз’яснив, що вартість виконаних робіт складає 1 080 000 грн., згідно з актом виконаних робіт. Сплатили підприємству – 351 900 грн., відповідно, на сьогодні місто винне підприємству ще майже 730 000 грн.

«Якщо казати, з яким підприємством я мав би укласти угоду на виконання цих робіт, то у нас не дуже великий перелік підприємств, які можуть виконати це вчасно і якісно. Мені, як керівнику департаменту, немає різниці, яке підприємство буде виконувати ці роботи. Головне, щоб вчасно, якісно і дешево», – заявив Наумчук.

Гоголя

Ще одним проблемним житлово-комунальним питанням для Черкас є капремонт зливової каналізації по вул. Гоголя від вул. Пушкіна до вул. Котовського.

Очільник департаменту ЖКК роз’яснив, чому закиди у соцмережах щодо розтрати десятків тон піску на «колодязь 10 на 1 метр», є неправдивими. За словами Андрія Наумчука, кошторис на ремонтні роботи, який пройшов експертизу, складає 351 709 грн.

«Хтось говорить у Інтернеті “я б цю роботу виконав за 30 000, у 10 разів дешевше”. Якщо справді так, то наступного року давайте з ним і будемо укладати договір. Якщо висновок пройшов експертизу – що там необхідно стільки-то піску, стільки-то інших матеріалів, стільки-то вартість робіт коштує – то тоді питання до представників держекспертизи: яким чином вони погоджують вартість, завищену у 10 разів?», – сказав чиновник.

Також Наумчук пояснив, що акти виконаних робіт з ремонту зливової каналізації ще не підписані. Тому заяви про розтринькування коштів міста не відповідають дійсності. На сьогодні підряднику виплачений аванс у сумі 200 000 грн.

Колодязі

Також директор департаменту ЖКК міста прокоментував претензії щодо завищення у 100-500 разів оплати за очистку колодязів каналізаційного зливу.

За словами Андрія Наумчука, підрядник, яка виграла тендер «щодо проведення робіт з утримання мереж зливової каналізації» ще у 2013 році, та договір з якою продовжено було на 2014 рік, відмовилася прочищати колодязі зливової каналізації від мулу і бруду «з розцінкою 25 грн. за одиницю».

«Якщо колодязь глибиною 5, а то й більше метрів та діаметром 1 метр повністю забитий грунтом і не працює вже роками, то прочистити його і вивезти все на полігон не може коштувати 25 грн. Я розумію підприємство, яке такі роботи виконувати відмовилося. Прочищення колодязя може зайняти не один день і вартість роботи трьох працівників та машини, яка вивезе це все, згідно з висновком експерта, більше 1000 грн.», – прокоментував директор департаменту.

З приводу вартості робіт очільник комунальників повідомив, що вона складає 1060 грн. за прочищення одного колодязя, згідно з експертною оцінкою. Угода з підрядником укладена на суму 500 грн., «тобто вартість робіт не завищена».

Також Наумчук звернув увагу на пункт, прописаний у договорі, «про який ніхто не говорить і всі думають, що ці кошти можуть бути використані просто завтра і ми не встигнемо нічого зробити: виконавець приступає до виконання робіт на підставі звернення замовника із зазначенням об’єктів, на яких повинні виконуватися роботи». Це означає, що гроші підрядник не отримає без підписаного акту виконаних робіт. А поки не буде складено переліку колодязів, які треба прочистити, та подано відповідну заявку підряднику, до роботи він не приступить.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Ира 13.02.2015 11:27
Пусті слова та звинувачення! Геніально-креативна молода особа-економіст,аналі тик!.Якщо Федя ВИ "принципиальній и толковий?", то мають бути факти і до чого тут одарич-привикли всіх поливать! А ми особисто бачили як на прикладі банкротуючого підприемства наводив порядок:контрол ь -і сам на маршрути для цього їздив , чітка схема руху-можна годинники звіряти було, камери контролю встановив кругом- не ховався і сам нічого було йому ховаться, всі рівні були робітники -без "кумівщини і свояків", економив на всьому розумно -не на зарплатах.Чесно робиш - все впорядку,!Жаль забрали вище його-ТАКИХ БИ ПОБІЛЬШЕ И НЕ ЗАБИРАТЬ, ХОТЬ РОЗУМНІ КРУГОМ НАДА!!! А нам би полити брудом хоть кого.... погана людська якість!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 федор принципиальный 05.02.2015 08:35
Развалил троллейбусный парк,валит ЖКХ-это люди од..рича,ну неужели в городе нет толковых спецов?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100