реклама

реклама

Експерт Представництва ООН в Україні Берді Бердієв (справа) називає Черкащину однією з передових областей у рамках реалізації проекту

Експерт Представництва ООН в Україні Берді Бердієв (справа) називає Черкащину однією з передових областей у рамках реалізації проекту

Ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів, постачання питної води, освітлення вулиць, утилізація відходів за гроші ООН триває у Черкаській області. Стартувала друга фаза реалізації проектів програми «Місцевий розвиток, орієнтовний на громаду». Договір про партнерство між Черкаською ОДА, обласною радою та Представництвом ООН в Україні підписано сьогодні на регіональному семінарі у Будинку рад.

Загалом у програмі взяло участь 8 районів. Реалізовано 54 проекти. За словами куратора Черкаської області з питань впровадження міжнародного проекту Олени Рудич, найактивніші регіони – Шполянський та Звенигородський.

–     Загалом у програмі взяло участь 25 регіонів України. Черкащина вступила однією з останніх. Але вона однією з перших виконала всі завдання. У кожен регіон ми давали 40 мікропроектів, на Черкащині успішно виконано 54. Коли ми давали оцінку всіх регіонів, у  рейтингу «А», «В», «С» Черкаси потрапили у першу категорію «А», що і позначиться на квоті фінансування. Постійну допомогу від керівництва вважаю головною перевагою області, – зазначила пані Олена.

Відзначає успіхи Черкаської області й експерт Представництва ООН в Україні Берді Бердієв:

– Це дійсно одна з передових областей. Жителі показали велике зацікавлення та небайдуже ставлення.

Начальник управління економіки Звенигородської райдержадміністрації Людмила Страшна, представниця успішного реалізатора програми, прокоментувала рецепт успіху:

– У нашому районі брало участь 6 сільських населених пунктів, якими за 2 роки було впроваджено 8 проектних ініціатив на загальну суму 1 млн 100 тис грн. Відремонтовано 4 ФАПи, відновлено 2 водогони, а також здійснено вуличне освітлення у двох населених пунктах. Ми зайняли таке високе місце, бо наша громада активно взяла участь у реалізації проекту, вкладали не лише власні матеріальні ресурси, а й свою працю.. Велосипеда ми не вигадували, просто працювали щоденно і наполегливо. Всі наші громади чекають – не дочекаються, коли розпочнеться друга фаза проекту. Кожен день приходять до нашого ресурсного центру і просять, щоб їх взяли у проект. Жителі хочуть покращити енергозбереження, вуличне освітлення, водопостачання, – розповідає пані Людмила.

На другій фазі програми регіональні керівники очікують більшої активності громад і районів області.

– Перша фаза – це елементи недовіри, оскільки не було ще конкретних результатів проекту. Зараз на базі 8 районів створено методичні центри, центри по обміну досвідом. Є можливість подивитися, «пощупати» результати попереднього впровадження програми, – зауважує Олена Рудич.

За словами черкаського губернатора Сергія Тулуба, пріоритет залишається за сільськими громадами, органами місцевого самоврядування.

– Саме громади повинні визначати, що для них сьогодні актуальне, цікаве, проблемне, і у яких напрямках вони готові співпрацювати.

Загалом фінансування «Місцевого розвитку, орієнтованого на громаду» становить по Україні 17 млн євро. На першій стадії на Черкащині інвестовано 400 тис доларів на 40 проектів у рік. Друга фаза обійдеться у  1млн.110 тис доларів. При чому 550 тис доларів виділяє ЄС/ПРООН і 550 тис доларів місцеві бюджети та громади.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100