реклама

реклама

Запаси реагентів у медичних закладах Черкас мінімальні

Запаси реагентів у медичних закладах Черкас мінімальні

Доки на рівні влади проводять тендери і розподіляють асигнування, у клініко-діагностичних лабораторіях зменшується кількість реактивів для аналізів.

– Запаси клінічних реагентів та препаратів для діагностики ­– мінімальні. Бюджет Міністерства охорони здоров’я України щодо фінансування СЕС складає 300 тисяч гривень, проте нині профінансовано реально тільки на 30 тисяч. Міністерство не проводить тендери. Надходжень немає. Необхідні реагенти ми намагаємося закуповувати за рахунок надання платних послуг. Проте вибратися з критичної ситуації не вдається самостійно, – зазначає головний санітарно-епідеміологічної служби міста Василь Загородній. – У будь-який момент може ускладнитися епідеміологічна ситуація. Я був би поганим головним лікарем, якби не мав недоторканного запасу. Вважаю, що краще відмовитися від надання платних послуг, а необхідний запас має бути завжди, – додає він.

Натомість заступник головного державного санітарного лікаря Черкаської області Микола Тищук зазначає, що лабораторія СЕС області забезпечені всім необхідним.

– Ми проводимо відповідні дослідження, для того, щоб здійснювати державний санепідемнагляд, – зауважує пан Микола.

Ситуацію з лабораторіями міських лікарень прокоментував ПРОЧЕРКУ директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики Черкаського міськвиконкому Олег Стадник:

– Безумовно, є проблеми. Наша потреба складає 30 млн грн., а реально є лише 4 млн. Поставки не відбуваються. Хоча проведені тендери, є кошторисні призначення для безкоштовного надання послуг окремим категоріям. Збільшити фінансування немає можливості, оскільки у резервах не забезпечено виплату 2-х місячної  зарплати працівників. Держава  визначала багато гарантій і пільг, а про фінансову сторону не подумала. Міськвиконкомом передбачено певне асигнування. Воно планомірно розбите до кінця року. Проблема у тому, oj асигнування не відповідає реальним потребам.

Звернувшись безпосередньо до лабораторій міських лікарень, ПРОЧЕРК з’ясував, що там дефіциту реагентів не визнають. Так, завідувач клініко-діагностичної лабораторії Першої Черкаської міської лікарні Валентина Радзіховська говорить, що у лікарні є всі реагенти, тому проводять всі аналізи.

Завідувач клініко-діагностичної лабораторії Черкаської міської лікарні №2 Наталія Ямбровська зазначає,  нині лабораторія забезпечена на 50%. Проте, за її словами, це не заважає проводити аналізи, визначені сертифікацією лікарні.

Про частковий дефіцит говорять і в міській інфекційній лікарні.

– Це пов’язане з недостатнім фінансуванням та непроведенням тендерів. Нині ми робимо всі аналізи. Деякі імунологічні дослідження ми проводимо за кошти хворих. Але така процедура не є нововведенням. Ми практикували таке і раніше, – аналізує ситуацію завідувач дитячого інфекційного відділення Черкаської міської інфекційної лікарні Наталія Штепа.

Запаси реактивів у міських лікарнях, за словами працівників лабораторії, ще є. Але якщо не буде оперативної допомоги від влади, то незабаром медики проводити аналізи можуть припинити.

реклама

Коментарі  

 
+2 #1 Горгона 06.07.2011 15:45
Ми котимось у кам"яний вік. Щодня чогось не стає, однак влада, як мантру повторює, що все зашібісь.Ростемо ж ми, гей!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100