реклама
Sucurity Police

реклама

Найкращим способом підвищення енергоефективності на рівні оселі є вкладання коштів у енергозаощадження, наголосив під час сьогоднішньої черкаської дискусії «Енергонезалежність – наша спільна справа» експерт Екоклубу з енергозбереження (м. Рівне) Ілля Єременко.

– Зараз багато кажуть про запровадження твердопаливних котлів, сонячних енергоустановок. Але альтернативна енергетика – це прекрасно, коли ви вже утеплили будинок й замінили всі електроприлади на енергоощадні, – наголосив експерт.

За його словами, людина, яка хоче заощадити на комунальних послугах, передусім має вкласти кошти в утеплення будинку, а також, якщо це можливо, у встановлення індивідуального теплового пункту. Утеплення будинків – настільки ефективний захід, що він окуповується вже в перші кілька років, принаймні в перше десятиріччя.

Тим, хто хотів би вкласти кошти у використання енергії сонця, пан Єременко радить встановити сонячні колектори, які не виробляють електрику, а нагрівають воду для побутових потреб.

Зараз досить модно встановлювати котли на твердому паливі – вугіллі, дровах, щепі, пелетах тощо. Тим, хто хоче за це взятися, Ілля Єременко радить усе одно спочатку утеплити свою оселю. Якщо зробити навпаки, котел може виявитися занадто потужним, і його знов доведеться міняти. Свого часу такі проблеми були в Польщі.

Як зазначили присутні на дискусії експерти, а це – менеджер групи Реанімаційного пакету реформ «Реформа енергетичного сектору» Андрій Зінченко, заступник начальника управління ЖКГ Черкаської ОДА Андрій Липкань, головний спеціаліст відділу сприяння ОСББ департаменту ЖКК Черкаської міськради Юрій Кучеренко та інші, утеплення буде справді ефективним тільки тоді, коли утеплюються весь будинок. Якщо із приватними оселями все зрозуміло, то мешканцям багатоповерхівок доцільно об’єднуватися в ОСББ і проводити тепломодернізацію свого будинку спільно. Тим більше, що в Черкасах прийнято програму, за якою місто компенсує половину коштів, які на це буде витрачено.

Цього дня на Соборній площі відбулася виставка агітаційної продукції, пов’язаної з енергозбереженням, та деяких цікавих приладів із цієї галузі.

Електровелосипед, який не забирає, а віддає електрику

Електровелосипед, який не забирає, а віддає електрику


реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #4 Черкасчанин 06.12.2016 15:29
Утеплення будинків – настільки ефективний захід, що він окуповується вже в перші кілька років, принаймні в перше десятиріччя.
Так все - таки первые несколько лет или десять?Ох уж мне эти эксперты...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 незнайка 29.04.2015 19:04
этот эксперт зарплату получает случайно не из тех погашений кредитов ЧТКЕ которые горожане из своих платежек за горячую воду платят-СОВЕТУЕТ все правильно но только хочет чтобы не поставщики горячей воды платили за приборы учета ихних прибылей а из горбюджета Напугай еще всех что тепло поставлять не будут и где ты видел чтобы деньги прожиточного минимума предусматривали сь на утепление
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 ЛВВ 29.04.2015 17:27
Про яке утеплення будинків зараз можна балакати, коли у людей не вистачає грошей на їжу та комуналку. Один квадратний метр утеплення коштує від 500 до 700 грн., а зарплати і пенсії мізерні. Зараз треба балакати про закінчення війни, підйом економіки, робочі місця, нормальну заробітну плату, нормальні пенсії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 oleg 29.04.2015 17:17
і заради цього вони їхали так далеко. Та кожен провівши одну годину в інтернеті дійде до такого ж висновку, як і вони :lol:
А головного вони і не сказали (чи журналісти не написали) - для того щоб розпочати економити спочатку потрібно облікувати, що ти споживаєш (іноді тут економія може бути навіть більшою ніж після утеплення)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100