реклама

реклама

Яким має бути символ Черкас – козаком, як на гербі, чайкою, як за радянських часів чи полуницею, як на міських гуляннях? Свої точки зору з цього питання висловлювали черкаські історики, митці та представники влади під час експертного обговорення « Козак, чайка, полуниця… що є символом Черкас?» Ініціював такий «круглий стіл» депутат міської ради, голова громадської організації «Рідне місто Черкаси» Сергій Отрешко.

Козак на коні – ось той історичний символ, який на думку доктора історичних наук, професора Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького Віталія  Масненка найбільше відповідає історичним традиціям. Нинішній же герб – то вже рештки колишньої символіки. Щодо чайки, то, на думку історика, вона сприймається неоднозначно. У фольклорі її пов’язують то з удовою, то зі знедоленою самотньою жінкою. Якщо ж узяти за бренд полуницю, то місто може мати кумедний вигляд: двозначне трактування «полунички» викликає в історика побоювання за репутацію Черкас.

Найбільше дискусій у експертів викликає "полунична" тема, але і у неї є багатто прихильників

Найбільше дискусій у експертів викликає "полунична" тема, але і у неї є багатто прихильників

Зовсім не пов’язує чайку з тугою заступник директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Тетяна Кайдалова:

- Це символ міста над Дніпром, свободи, великої кількості чайок. Це асоціація з подорожами на так званих «ракетах», які курсували Дніпром. Це пам’ятають дуже багато людей і, безперечно, чайка викликає приємні асоціації.

Довершеним назвав зображення чайки, створене черкаським художником Юрієм Озераном ще в радянські часи, скульптор Владислав Димйон. Воно запам’ятовується, тож може претендувати на звання головного бренду міста.

На підтримку черкаської полуниці виступила начальник відділу дизайну навколишнього середовища і реклами Черкаського міськвиконкому Оксана Поліщук. За її словами, полуниця може бути тим брендом, який привертатиме увагу туристів.

- Тут є й історичне значення, адже колись Черкащина славилася своїми врожаями полуниці, - зауважує пані Поліщук. – Крім цього, вона асоціюється зі спогадами з дитинства. А ми хочемо, щоб до нас приїжджали сім’ї з дітьми на відпочинок. Звісно, вона викликає подвійні думки, але найголовніше, що цей символ буде запам’ятовуватися.

Були серед гостей заходу й пропозиції поєднати всі три символи. Жартували, мовляв, чи не зробити «крилатого козака з полуницею». Врешті експерти зійшлися на думці, аби визначити, що ж найбільше асоціюється з Черкасами, треба провести опитування ще й серед  самих черкасців.

реклама

Коментарі  

 
+2 #9 МізХоЯр 18.07.2011 12:20
Ну "Прочерк" ще й подає цю тему, наче хтось із присутніх на засіданні всерйоз сприймав як Поліщук, так і полуницю.)))))))) Насправді ж, такий бренд (полуниця) викличе більше резонансу і сміху. І це буде козирем в інформаційних приводах про Черкаси. Але це все. Далі залишуться насмішки і жодної асоціації з справжніми Черкасами(((
А Козак і чайка - настільки все прозаїчно, що треба або модернізувати ці образи, або видумувати инші! Так, козак , та й чайка - історичні, етнічні, все ок. Але ж як бренд уже так заїжджано і головне - не чіпляє((((
Тому панове раджу:
1.визначитися з концепцією бренду (опитування гром. думки або на громадській раді)
2.створити групу для мозгових штурмів для вироблення ідей по бренду 3.оприлюднення з обговоренням (можливо ще 1 опитування)

П.С. Я б дійсно виробив би зовсім инший варіянт (не полуницю, чайку чи козака).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #8 Аркадій 17.07.2011 14:56
Та скоріше страшне бездоріжжя є брендом міста останніх років.
А полуниця? Смішно й годі.Ще може бути віник.А що?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #7 Саша 17.07.2011 10:29
Цитую Сергій Кузляєв:
Шановне панство, яке любить тут щось коментувати, не розуміючі навіть про що говорять.

Якраз не розуміючим панством є Поліщук та Ви. Сергій, ваша робота вибілювати мера, то й робіть її, не лізьте до цієї теми. А *** краса міста занепадає, на її посаді повинен працювати творчий професіонал!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #6 Здоровий Глузд 17.07.2011 09:12
От заклинило їм з тією полуницею!Істор ичний герб є і не треба його чіпати.А бренд Черкас для просування в Європу-труби "Азоту",які димлять і труять людей,розбиті вщент дороги,знищений сквер за театром,європей ська стоянка біля БТ,стоянки автівок на газонах і тротуарах,стихі йна торгівля врешті решт...Оце бренд!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #5 Яна 17.07.2011 00:05
Какая полуниця в Сосновке? Полуниця - бренд? так давайте настроим публичних домов и тогда будет бренд...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 NazarStodola 16.07.2011 21:09
Символ і бренд, Сергію, речі досить близькі між собою. Звичайно, якщо мається наувазі, скажімо, пиво "Черкаське", яке відоме усьому світові, на кшталт пива "Guinness", це було б брендом, адже головна різниця між символом і брендом та, що бренд - це перш за все - торгова марка (Trademark). Тут же мова йдеться про символ міста.
І саме тому полуниця якнайкраще відповідає поняттю бренда. Тільки не Черкас, тих населених пунктів, які я навів вище для прикладу. Адже пам"ятаю, як ще в 60-х р.р. поїзди Одеса-Москва були заповнені (по сезону) виключно мешканцями цих сіл, які везли полуницю у величезній кількості аби порадувати цією ласощою братній російський народ, а себе щедрою дякою за свою титанічну працю.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-20 #3 Сергій Кузляєв 16.07.2011 14:17
Шановне панство, яке любить тут щось коментувати, не розуміючі навіть про що говорять.
Символ і бренд - це дві різні речі. Символів може бути безліч.
Брендів також.
Для туристичного спрямування полуниця - найкращий бренд
Для історичного - козак
Для просування міста за кордоном (у Європу) козака з чайкою замало.
Тут підійде варіант полуниці і цілющих лісів Соснівки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 NazarStodola 16.07.2011 13:15
Та й мені здається, що полуниця скоріш є символом Білозір"я чи Хацьок. А чи не півтисячоліття символом Черкас є козак на коні зі списом. Чайка ж символізувала місто в одному ряду з шестернею та хімічною ретортою в радянські часи і символи ці були совково-антипатріотични м ерзацем.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #1 Саша 16.07.2011 09:40
Поліщук було гидко слухати! Як настільки не творча людина може займати таку посаду та опікуватись красою міста? Де в нас в Черкассах та полуниця? Нема і ніколи не було.
От скажіть люди, чи в когось асоціюються Черкаси з полуницею?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100