реклама

реклама

Біля Міністерства освіти в середу, 19 травня, мітингували 40 викладачів з Черкаського державного технологічного університету, повідомляє «Обозреватель». Їхня головна вимога – роз'яснити позицію міністерства щодо можливого злиття двох ВНЗ: ЧДТУ та Черкаського національного університету.


Мітингувальники кажуть: їхній виш – єдиний у регіоні, де навчають технічних спеціальностей. Процедура «приєднання» до колишнього педагогічного інституту, на думку колективу, знищить технічний університет. Крім того, педагогів ЧДТУ турбують можливі скорочення викладацького складу.

«Колектив стурбований чутками про об'єднання нашого Черкаського технологічного університету з Черкаським національним університетом ім. Богдана Хмельницького (це колись був педагогічний інститут). Наш виш – єдиний в регіоні, який готує технічних фахівців. І зараз, схоже, ведеться цілеспрямована кампанія по об’єднанню наших університетів. Я так розумію, це позиція міністерства, яке киває на керівництво області, запевняючи, що ініціатива йде від них. В області ж нам сказали, що до ідеї об'єднання вишів не мають жодного стосунку», – говорить декан факультету по роботі з іноземними студентами ЧДТУ Тарас Білокінь.

Разом із тим, деякі з учасників мітингу впевнені, що прийдешнє «злиття» має на меті не тільки приведення вітчизняної системи вищої освіти до європейських стандартів (коли у виші здобувають освіту не менше 10 тисяч студентів, тоді як в ЧДТУ вчиться близько 6 тис. майбутніх «технарів»). Одна з учасниць мітингу – Наталія Максачук – висловила припущення, що таким чином Міносвіти разом з Черкаською ОДА намагаються позбутися нинішнього ректора цього навчального закладу Тамари Качали. На думку Максачук, про подібні спробах можуть свідчити й безперервні перевірки діяльності цього навчального закладу, яких за останні півроку було вже чотири.

Крім того, викладачі ЧДТУ припускають, що комусь могла сподобатися територія університету та наявна матеріально-технічна база, яка, за словами співробітників вишу, в рази перевищує матеріально-технічну базу ЧНУ ім. Богдана Хмельницького. В іншому разі, відзначають учасники пікету, прийдешньому об'єднанню передувало б якесь громадське обговорення, консультації, зустрічі з педколективом.

До Києва мітингувальники привезли офіційне звернення до міністра освіти, підписане 880 викладачами та студентами ЧДТУ – з проханням зберегти виш або хоча б пояснити людям, як буде проходити злиття і які гарантії отримають і студенти, і викладачі.

 


На попередні офіційні листи в міністерстві, за словами мітингувальників, відповіли банальними відписками.

Прохання учасників мітингу про зустріч з міністром освіти в міністерстві почуті не були. Замість Сергія Квіта зустрітися з професорами ЧДТУ зголосився один з його заступників, Андрій Гевко. Однак замість 8 делегованих учасниками мітингу представників в будівлю міністерства пустили лише 4-х.

«Ми були на прийомі у заступника міністра Гевка, який в ультимативній формі заявив, що він може прийняти лише 4 людини, що у нього немає часу і що в іншому разі він не зможе домогтися конструктивного діалогу. Не прийняв ні голови профкому, ні голови студради. Мені здалося, що він з великим упередженням ставиться до нашого університету і до нашого ректора, яка на своїй посаді не пропрацювала ще й року», – говорить Білокінь.

Один із тих, хто побував на зустрічі з заступником міністра освіти, доцент університету Володимир Юзенко, повідомив «Обозревателю», що на зустрічі з Гевком представники університету так і не отримали відповідей на свої питання. Вони спробували записатися на прийом до міністра Квіта – їх записали на другу половину червня. Однак викладачі ЧДТУ побоюються, що якщо їхні підозри про те, що хтось навмисне просуває ідею «злиття» технічного та «педагогічного» університетів в Черкаській області обґрунтовані, то до моменту аудієнції у міністра освіти ЧДТУ може просто перестати існувати як окремий виш.

Однак своє звернення мітингувальники залишили і Гевку, і Квіту.

«Ми маємо намір і далі всіма доступними нам способами відстоювати свій університет. Будемо боротися до кінця. Якщо нас не почують, якщо Міносвіти не зробить ніяких прийнятних для нас заходів – ми готові йти на штурм. Ми будемо блокувати Міносвіти, перекривати трасу, яка йде на Київ, ми будемо блокувати Кабмін... Якщо знадобиться, ми розповімо про те, що наш виш знищують, на весь Європейський Союз. Адже так не можна працювати! Це ж неправильно – готовий, хороший університет не можна знищувати!» – каже Юзенко.

реклама

Коментарі  

 
-5 #19 адекватний 24.05.2015 01:59
Цитую Фотограф:
Цитую Бувалий:
Злиття двох абсолютно різних університетів приведе до занепаду їх обох. Ну якщо вчителів випускають ще в Умані то технарів тільки в Черкаському технологічному університеті на Черкащині. Зі столичних університетів та інших обласних центрів на Черкащину фахівці не поїдуть бо ж житло не надається та й цілий ряд інших проблем. От і виникне проблема з інженерно-технічними кадрами навіть на невеликих підприємствах таких як хлібзаводи, молокозаводи, сахарні заводи та комунальні підприємства. От тоді й буде чухати потилицю адміністрація цих підприємств та згадувати "гарним" словцем тих хто приймав таке непродумане рішення.

Нужно не просто злыття, а полная ликвидация одного и 50% сокращение второго с переводом в статус института. Наплодили липовых профессоров и кандидатов... бездомных собак меньше... а толку меньше, чем даже от суточного доения старого козла

І всі тоді удуть фотографами :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #18 яков николаевич 23.05.2015 21:06
после того ,что сотворил с ЧНУ птушный ректор - даже не знаю, что ему поможет.Но уж точно не объединение с политехом! Педагоги стране нужны ,потому готовить их надо. И Универ, мединститут - называйте как хотите, но дайте госзаказ и дайте под него финасирование! И обеспечьте эффективный контроль качества учебного процесса, искорените тотальное взяточничество! У ЧДТУ - своя специфика, ему нужно, при сохранении минимального госзаказа, набирать студентов на платное обучение. И оставлять лишь те специальности, которые востребованы.
А насчёт гибрида ужа и ежа - так заткнуть бы те 100 м колючей проволоки в з...д инициаторам таких реформаций. Всегда поддерживал Квита, но то ,что сейчас творится в нашем образовании - всё больше напоминает дурдом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #17 незнайка 23.05.2015 15:14
думаю без канивського культпросвета они язык общий не найдут
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #16 Наблюдательный 23.05.2015 14:18
Ну да в бывшем педуниверситете , а теперь ЧНУ готовят кроме учителей еще и работников готельного и ресторанного бизнеса. Даже кафешку под этот шумок открыли. Еще нужно обьязательно открыть факультет парекмахерского искусства и банного хозяйства вот тогда то этот университет сможет посоревноваться и с университетом Поплавского
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #15 адекватний 23.05.2015 01:38
Цитую Гатила:
В принципі ЧДТУ можна повернути до КПІ. Студентство буде на 100 % за (диплом НТУУ "КПІ" і диплом ЧДТУ - дві різниці). Викладачі, окрім керівництва теж на 80 - 90 % за. Але все поставить на свої місця набір студентів. Враховуючи що вибрики Качали призводять до постійних судів і скандалів, враховуючи що в ЧДТУ керує одіозний колишній риг Лазуренко В.М., ІМХО - набір буде провалений.

Може досить вже ригати вже тшнить від фені майданівської.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 адекватний 23.05.2015 01:37
Цитую Газетяр:
Гарне фото: в тіні під деревами. Не налаштовує на рішучі дії. А якщо серйозно, то на одній вулиці в невеликому місті мати два невеликі університети - велика розкіш.

Звісно в правий сектор і самооборону беруть без освіти. Дуболоми повинні бути дуболомними. Перетворилися на країну бунтарів бандитів охоронників і волонтерів, а зароблять хто буде ???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #13 лорд Чемберлен 22.05.2015 23:45
К сожалению в ЧДТУ давно уже не готовлять технарей. В отличие от ЧНУ, в ЧДТУ можно купить сессию за 1500 тыс грн, в ЧНУ есть факультеты где не то что сессию купить нельзя, но просто дя того чтобы сдать экзамены нужно учить день и ночь, еще есть люди для которых высокий уровень образования не пустые слова, прежде всего это всемирноизвестн ые ученые Б.Ф. Минаев (который ушел с ЧДТУ), А.М. Гусак, очень строгий и требовательный проф. Корновенко С.В. и некоторые другие. Можно конечно не объединяться, но ликвидацию ЧДТУ необходимо провести. Слишком низкий рейтинг, слишком много скандалов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #12 ми 22.05.2015 19:57
ПОВЕРНІТЬ ЛЕГУ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #11 стабилизец 22.05.2015 16:44
злыты гэть все шарашки в национальное бюро одипломлювання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #10 Гатила 22.05.2015 15:12
Цитую Де самоповага?:
Цікаво, що штовхає сивочолу професуру, яка вже пенсію заробила (немаленьку), борсатися в багнюці й позорити свій вік, свою честь і попирати свої принципи.....

"Що" має реальне прізвище. І за цим "що" вже давно ККУ плаче.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100