реклама

реклама

На Черкащині під загрозою затоплення зо два десятки сіл. Усе через руйнування дамби в Чигирині. Щодня нею проїжджає до сотні вантажівок. Зведена ще за радянських часів споруда і не розрахована на таке навантаження. Б'ють на сполох МНСівці: якщо найближчим часом дамби не полагодити, її може прорвати. Про це повідомляє НТН.

Цю дамбу зводили в епоху соціалістичних п'ятирічок: фундамент із каменю, залізобетонні укріплення. Під час будівництва навіть річку в бік повернули. Помпова станція Тясминської греблі за секунду перекачує до вісімдесяти п'яти кубометрів води. Раніше нікому й на думку не спадало, що дамба колись протече. Праворуч Тясмин, ліворуч Кременчуцьке водосховище. Тиск на стіни шалений. Керівник помпової показує залатані дірки й каже: Дніпро наступає.

Степан Журавель, керівник помпової станції Тясминської захисної дамби:

– Отут тріщина була, замазали її смолою, тут запінили.

Тріщини в помповій – ніщо проти технологічного мосту Тясминської дамби. Розбиті опори, а замість дорожнього покриття – суцільна яма. Це єдина дорога з Полтави і Кременчука на Чигирин. Щотижня нею проїжджає майже сімсот великотонажних машин. Коли греблю зводили, проектувальники не розраховували на такі навантаження.

Віталій Буряченко, гідротехнік Тясминської водозахисної дільниці:

– З 61 року не проводили ніяких капітальних ремонтів. Треба робити гідроізоляцію, так само проводити аналіз бетонних конструкцій. Якщо взяти саму насосну станцію , коли іде високовантажний транспорт, чути аж саму вібрацію по насосній станції, тобто це впливає на конструкції насосної станції.

Торік місцева влада зацікавилася Тясминською дільницею. Тоді комісія, що оглядала об’єкт, ухвалила – дамбу треба ремонтувати. Та грошей не знайшли. Керівник Чигиринського райвідділку МНС Олександр Лазоренко каже: якщо греблю прорве, наслідки будуть не передбачувані.

Олександо Лазоренко, керівник Чигиринського РВ МНС:

– Будувалася вона за нормами, які вимагалися у 64 році. Нині треба терміново перевірити її відповідність тим нормативним документам, які діють зараз. У разі прориву дамби і виходу води під затоплення потрапляють 16 з половиною тисяч гектарів землі, 26 населених пунктів та два райцентри.

Зробити повний аналіз аварійності Тясминської водозахисної дамби має право тільки проектувальний інститут, що її зводив. Така процедура дорога. У власника споруди Черкаського регіонального управління водних ресурсів на це грошей немає. Нині Чигиринська адміністрація готує звернення до кабінету міністрів, щоб кошти на експертизу та ремонт греблі надали з Держбюджету.

Джерело: НТН

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100