реклама

реклама

ТРИПІЛЬСЬКА ТОЛОКА - програма музейного свята в Державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура»


с. Легедзине, Тальнівський р-н, Черкаська обл.

Серпень 08, 2015

09:00 – 10:00 заїзд учасників Толоки, реєстрація, огляд експозиції музею.
10:00 – 15:00 робота на новій трипільській будівлі:
заміс глини з половою;
накидання глиною стін та даху трипільської хати;
підмащування фронтону двоповерхової хати;
реконструкція трипільського гончарного горну;
15:00 – 17:00 обід, відпочинок, спілкування.
17:00 – 20:00 трипільські екскурсії:
огляд місця археологічних розкопок на поселенні «Тальянки»;
огляд експозиції музею.
20:00 – 21:00 вечеря.
21:00 – 24:00 Трипільські вечорниці:
лірник Сашко, «Вертеп» (Дніпропетровськ), «Гонта» (Умань), «Дзвін» (Звенигородка).
Трипільський кінопоказ.

Про Трипільську Толоку

Трипільська Толока з’явилася у 2008-му році і за цей час набула рис музейного свята. Якщо чотири-п’ять років тому ми з Вами просто рятували унікальний музейний проект – відтворене у повному розмірі трипільське житло, то тепер щороку навідуємося до нього в гості. Підгладжуємо його, наповнюємо цікавими деталями, позитивною енергетикою, і забираємо з собою до дому часточку дивини трипільського Світу у спогадах архаїчних орнаментів, тепла глиняної обмазки та землі, над якою сходило Сонце землеробського Світу.

Цього року ми закінчуємо будувати нову трипільську хату. Ідея створення музейного скансена жива! Незабаром тут постане цілий трипільський хутір з відтворених жител та наповнений життям.

Заповідник «Трипільська культура» та громадська ініціатива «Толока Легедзине» пропонують Вам огляд археологічної експозиції музею, екскурсії на місця проведення археологічних розкопок (спільна експедиція Інституту археології НАНУ і заповідника «Трипільська культура), участь у археологічних експериментах на майданчиках під керівництвом спеціалістів.

Збір організаторами Толоки коштів на харчування не проводиться. Обідами та вечерею, за помірними цінами, нас забезпечить ресторан «Українське село». За бажанням можете матеріально допомогти заповіднику (гроші з благодійної скриньки будуть використані на створення музейної зали «Трипільська кераміка».

Де ночувати ?

Відповідь : варіант 1) НАМЕТИ. Наша громада (а всі, хто приїжджають в Легедзине, це і є "наша громада"), це люди незалежні. Тому намет для нас і є одним із засобів, що допомагає нам бути такими. Наметові містечка облаштовуємо в придатних для цього місцях. Їх покажуть вже на місці організатори заходу.

варіант 2) БАЗА АРХЕОЛОГІВ (військовий намет, ліжко, матрац, подушка, ковдра - все це є. З собою мати простирадло, наволочку.) Це для людей "нашої громади", яких захоплює невідоме, незвідане, екстримальне. Це для наших друзів, котрих не стримує навіть відсутність власного намету. Кількість таких місць обмежена. Тому зразу після приїзду зверніться до організаторів. Бо не всім пощастить спати на ліжку, де спав хтось із тих археологів, що тримав в руках статуетку вагітної трипільської жінки.

варіант 3) ЛІЖКОМІСЦЯ В ОСЕЛЯХ ЛЕГЕДЗЯН. Це дуже дефіцитний варіант, бо ті, що вже наважились на такий комерційний "бєспрєдєл" (відголоски совецького "НІГЗЯ"), зафрахтовані ще з минулого року тими мандрівниками, котрим пощастило проснутись в привітній легедзинській оселі від запаху меду, свіжого хліба і молока "тільки шо з-під корови". Організатори, не покладаючи рук, працюють над бізнес "лікбезом" легедзян, але, повірте, процес АРХІ складний. Тому будемо вдячні гостям села, які наважаться "піти в народ" і своєю привабливою позицією, вродженою інтелігентністю та іншими людськими чеснотами допоможуть аборигенам позбутись "совецьких" рудиментів.

Як і чим доїхати з Черкас?

Відповідь: "ТОЛОКА ЛЕГЕДЗИНЕ" не організовує чартерних рейсів, хіба що громади охочих самі фрахтують якийсь "літачок", але нас поки-що ніхто не ставив до відома. АЛЕ це все зайве. Справа в тому, що Легедзине розташоване прямо на трасі Черкаси - Умань. І все, що йде на Умань з Черкас, проходить просто повз музей "Трипільської культури" і зупиняється (після попередження водія) прямо поруч із глиняним замісом.

Про це йдеться у групі "Толока Легедзине" у "Фейсбуці".

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #1   30.07.2015 10:44
Коли й надалі так буде йти, як цього літа, то кожен житель Легедзине, отримає вже в 2020 році індивідуальну трипільску хату з гостьовим наметом у дворі
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100