реклама

реклама

В. о. начальника Шевченківської дирекції залізничних перевезень Одеської залізниці Ігор Лещенко звернувся до органів влади щодо недостатнього фінансування з держбюджету для відшкодування втрат перевізників на перевезення пільговиків залізницею.

За його словами, збільшення суми коштів у місцевих бюджетах на компенсацію перевезень пасажирів пільгових категорій дозволить людям у подальшому повноцінно та постійно користуватися залізничним транспортом. Нині ж на приміські перевезення не вистачає коштів.

Заступник голови-керівник апарату Черкаської облдержадміністрації Віталій Коваль під час засідання з пільгового перевезення громадян, яке відбулося в ОДА,  підкреслив, що держава, зокрема міністерство соціальної політики, поступово відмовлятиметься від поняття пільгового перевезення. Про це вкотре було наголошено під час нещодавньої колегії міністерства за участі Прем’єр-міністра України.

– У подальшому це буде адресна грошова допомога громадянам, які цього потребуватимуть, – сказав Віталій Володимирович. – У результаті, зникнуть непорозуміння в стосунках держави з перевізниками, а саме: з невчасними перерахунками субвенцій з держбюджету. З іншого боку, у недобросовісних перевізників зникне можливість спекулювати на цьому питанні, зокрема приписувати кількість перевезених пільговиків.

Враховуючи відсутність загальнодержавної методики розрахунків втрат перевізників від перевезення пільговиків, місцеві органи влади до цього часу вимушені самостійно обумовлювати порядок їх визначення.

– Неодноразово виникали ситуації, – зазначив заступник голови, – коли перевізники подають таку кількість пільговиків по приміських маршрутах та відповідно просять відшкодування в держави, що фактично кожен із цієї категорії людей мінімум 2 рази на тиждень їздить в районний центр і назад. А це фізично неможливо.

Наразі ж кошти з державного бюджету перераховуються місцевим бюджетам єдиною сумою, а частину, яка спрямовується на розрахунки із залізницею, визначають місцеві органи влади.

– У 2015 році розмір субвенції в державному бюджеті для області становить 53,9 млн грн, із них у місцевих бюджетах для залізниці передбачено 2,8 млн грн. Станом на 1 липня заборгованість по залізничному транспорту становила 452,3 тис. грн, – зазначив під час наради заступник директора департаменту соціального захисту  населення ОДА Олег Шимчук.

За словами заступника директора Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Тетяни Митюк, основною проблемою наявності заборгованості місцевих бюджетів за пільгові перевезення, окрім недофінансування субвенції з держбюджету, є низький рівень роботи окремих регіонів у проведенні клірингових розрахунків.

По завершенню наради, вирішено було звернутися до районів та міст області з рекомендацією щодо перерозподілу коштів зі збільшення сум призначення на залізничне перевезення, враховуючи підсумки використання коштів у першому півріччі, а також активізувати роботу в напрямку ліквідації заборгованості з відшкодування за залізничні пільгові перевезення, інформують у прес-службі Черкаської ОДА.

реклама

Коментарі  

 
-1 #1 Serg 01.08.2015 13:35
Згоден. Така це собі дурниця, пільгові перевезення! Зробіть грошові доплати всім, хто має право на пільговий проїзд і хай всі їздять далі тільки за гроші. І все. Кожному пільговику держава повинна доплатити гроші для проїзду. А при системі розподілу грошей, що існує, завжди будуть ті, яким цих грошей не нададуть. За принципом: цьому дала, цьому дала, а цьому... НЕ ДАЛА!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100