реклама

реклама

Щоб вояки не спали на холодній землі, черкаський підприємець Максим Чернявський розробив ліжко-трансформер. Використовувати його можна і як ліжко, і як ноші для поранених. Конструкція потрапила до кількох рейтингів ТОП-10 винаходів для АТО. Хоча сам розробник ліжко-трансформер винаходом не вважає.Про це інформує "Радіо Свобода".


«Ми можемо використовувати як ліжко – швидке, розкладне, мобільне. І не дай Боже, в якості носилок для перенесення поранених. Усе це швидко складається – компактно, легко і зручно», – майже рік черкаський підприємець Максим Чернявський робить ліжка-трансформери на передову. Перші розробки тестували бійці, які поверталися із зони АТО до рідних Черкас.

Ліжко-ноші виготовляють зі спеціальної тканини та металевих деталей. Зібрати конструкцію можна за 40 секунд.

«Ось вона готова до використання. Довжина її два метри, а ширина 60 сантиметрів. Відстань до землі – 20 сантиметрів», – каже Максим.

Ліжко-трансформер кілька разів потрапляло у ТОП-10 винаходів, які полегшують життя бійців на передовій. Однак Максим Чернявський не вважає його новаторством. Говорить, що лише вдосконалив давно розроблену металеву конструкцію.

«Звісно, тоді використовували значно гірші тканини за якістю. Ми змінили тканину на більш сучасну. І адаптували її до військових потреб – додали можливість використовувати, як носилки, можливість для зручності вкласти каремат, що особливо потрібно і зручно в зимовий час, і сам рюкзак», – говорить розробник.

Через бюрократію державні структури не замовляють розробку

Вартість ліжка-трансформера залежить від якості тканини. Найдешевше коштує близько 700 гривень, а найдорожче – більше 1000. Якщо конструкція служитиме військовим – підприємець робить знижку.

Найчастіше ліжка-ноші замовляють волонтери. Лише Черкаський обласний та міський військкомати – єдині державні структури, які придбали розробку за бюджетні кошти.

«Декілька зразків на тестування відправили в АТО у свої батальйони, де вони пройшли випробування. І тоді вони зробили замовлення. Уже всі ліжка відвантажені і використовують за призначенням, – пояснює Чернявський. – Ми можемо робити велику кількість ліжок – 5-10-15 тисяч. Проблема в тому, що військові частини, Нацгвардія не замовляють такі речі. Тобто, іде фінансування через Київ, і це дуже довга пісня. І скільки я не б’юся об ці двері, для мене як для підприємця це нереально».

Важить зібрана конструкція чотири з половиною кілограми. Її легко носити за спиною у спеціальному рюкзаку. У мирний час Максим Чернявський планує продавати ліжка-трансформери як туристичне приладдя.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100