реклама

реклама

Сьогодні уманські рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на території нафтобази ТОВ «Дніпро-Інвест Ч».


Рішення провести на території наявних в Черкаській області нафтобаз спеціальних навчально-тренувальних занять із особовим складом пожежно-рятувальних підрозділів обласне Управління ДСНС у Черкаській області ухвалило через те, що 8 червня в смт Глевахи Київської області сталася одна з найбільших пожеж в історії незалежної України. Тоді під час її ліквідації загинуло троє рятувальників, а ліквідація тривала більше тижня.


Нафтобаза ТОВ «Дніпро-Інвест-Ч» призначена для отримання, зберігання та видачі нафтопродуктів. На території нафтобази знаходяться 7 ємностей із рідким паливом. Основною небезпекою процесу прийому, зберігання і відпуску рідкого палива є небезпека вибуху пароповітряної суміші над виливом бензину, спалахи виливу бензину, а також вибух пароповітряної суміші всередині устаткування, ємності.


Головною метою таких навчань було перевірити дії адміністрації об’єкта із зберіганням легкозаймистих рідин під час виникнення надзвичайної ситуації, а також на практиці відпрацювати порядок спільних дій щодо проведення аварійно-рятувальних робіт та гасіння великих та складних пожеж.

За легендою навчань, через порушення правил пожежної безпеки під час проведення зварювальних робіт виникла пожежа в одному з резервуарів із дизельним паливом, об’ємом 2000 м куб. Виявивши загорання, обслуговуючий персонал одразу сповіщає про пожежу оперативно-рятувальну службу.


Для рятувальників, які діяли за підвищеним номером виклику, поставлені мета та завдання були спрямовані на вдосконалення оперативності під час слідування до місця умовної пожежі та бойового розгортання на об’єкті.

Рятувальники, орієнтуючись зао спеціально складеними планамм пожежогасіння та об’єктовими покажчиками, повинні були правильно розставити техніку, застосовуючи спеціальні костюми, спорядження і обладнання, знайти і почати використовувати наявні вододжерела. Окремою вправою було проведення пінної атаки на «охоплений вогнем нафтовий резервувар». Усього до навчань було залучено 7 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки, а також 30 осіб особового складу Уманської пожежно-рятувальної частини.


Окремо вдосконалювала свою професійну майстерність на навчаннях і керівна ланка підрозділу. Для координації дій під час гасіння пожежі на території підприємства було розгорнуто спільний з адміністрацією оперативний штаб, який на виконання складеного плану провів кілька спеціально розроблених штабних тренувань, інформують у прес-службі ДСНС області.


– Загальна мета, яка ставилася перед рятувальниками та адміністрацією об’єкта, була досягнута, – зазначив, підбиваючи підсумки навчань, начальник Уманського районного відділу Управління ДСНС у Черкаській області Олександр Лебідь. – Добре, що особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів зумів практично відпрацювати питання взаємодії під час проведення аварійно-рятувальних робіт під час ліквідації складних пожеж. Були і деякі недоліки, над усуненням яких ми будемо працювати найближчим часом, аби не повторити помилок під час виникнення реальних надзвичайних ситуацій.


Зауважимо, що аналогічне навчання вже відбулося в Черкасах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100