реклама

реклама

У черкаському музеї «Кобзаря» сьогодні відкрилася виставка знаного в Україні майстра витинанки Тараса Крамаренка. Всього представлено більше півсотні робіт, які створив художник за останні час.


– Тут різні серії. Є роботи з серії «Шевченкіана», є серії, які виникли, як відгук на ті події, що відбуваються в Україні зараз, – від Майдану до АТО. Є тут і теми, які мені близькі і рідні, – це народне мистецтво, історія, фольклор, етнографія. В такій кількості мої роботи ще не були представлені єдиною виставкою, – зазначив Тарас Крамаренко.


На його думку, хоч нині витинанка і утверджується в мистецтві, проте ще не має великої популярності.

– Людям все таки поки ближчий живопис, або фотографія, де дійсність відображена реалістично. А там де є гра символів і знаків, де присутня певна філософія, то це сприймати складніше. Думаю, це має бути категорія мислячих людей, з гарною асоціацією, які можуть прочитати в роботі не лише орнаментальні елементи, а побачити роботу глибше, – зазначив Тарас Крамаренко.


Високо оцінив роботи Крамаренка і його колега по цеху Микола Теліженко, який з родиною завітав на відкриття виставки.


Біографія: Тарас Крамаренко народився 1964 року на Черкащині, в с. Поташ (Маньківський р-н). З ранніх років займався художньою творчістю. Першим вчителем вважає свою маму, Поліну Максимівну − художницю-аматорку.

Після закінчення школи вступив до Уманського державного педагогічного інституту на факультет загально-технічних дисциплін та праці. Під час навчання не полишає малярства. Педагогічну працю розпочав у Жашківському районі. Через рік після закінчення першого вузу вступив на заочне відділення Одеського педагогічного інституту (художньо-графічний факультет). У цей час з особливим інтересом вивчає декоративно-прикладне мистецтво, зокрема − українську витинанку. Цій темі присвячує курсову, а згодом і дипломну роботи.

Особливий поштовх до творчої роботи дає знайомство та дружні стосунки з подружжям Миколи та Олександри Теліженків − Заслужених художників України, знаних майстрів народного мистецтва.

Учасник численних регіональних та всеукраїнських художніх виставок, міжнародних арт-проектів (Російська Федерація та Грузія). Автор виставок: «Витинанки – мережені думи мої» у Черкаському художньому музеї (2008р.); персональної виставки в музеї декоративно-прикладного мистецтва у Каневі (2008 р.); виставки «Світ мережених фантазій» у музеї народної архітектури і побуту у Львові (2011 р.); персональної виставки «Святолик – цілий рік. Мережені ілюстрації» в галереї народної творчості та народно-ужиткового мистецтва «Світлиця» у Києві (2011 р.); виставки «Мережений світ                              Т. Крамаренка» у Центрі молодіжних ініціатив «Порт» у Сургуті, РФ (2012 р.);  персональної виставки «Великдень», Марійське товариство у Львові (2013 р.) та ін.

Дипломант ХІІ міжнародного пленеру художнього текстилю «Витинанка», Львів-Яворів (2009 р.), Першого Міжнародного свята народного мистецтва «Українська витинанка», Могилів-Подільський (2011 р.), ХV міжнародного пленеру художнього текстилю, Яремче, (2012 р.).

Член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України з 2005 р.

Пріоритетними мотивами витинанок Тараса Крамаренка стала усна народна творчість, зокрема пісні та думи, історична спадщина Жашківщини, а також твори Т.Г.Шевченка. За цей час створено ряд тематичних серій:  «Професії», «Великодні писанки», «Всі празники в гості», «Шевченкіана»,  «Буремні тридцяті», «Ой, там на торжку, на базарі»  та інші. В творчості художника простежується філософське осмислення обраної теми, що відображається у творах, вишуканих за формою й глибинних за змістом.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100