реклама

реклама

В Управлінні ДСНС України в Черкаській області зауважують, що Черкащина опинилась в зоні смогу, який спричинили затяжні лісові та торф’яні пожежі на території Київської області.

Черкаси сьогодні. Фото Валентина Чернявського з "Фейсбуку"

Черкаси сьогодні. Фото Валентина Чернявського з "Фейсбуку"

 

Зміни в метеорологічній обстановці, західний вітер та високий тиск істотно вплинули на екологічну обстановку із повітрям в більшості районів області та самому обласному центрі. Через що істотно збільшилась кількість звернень до медичних працівників людей із хронічними або алергічними захворюваннями, у першу чергу органів дихання.

Станом на 10.00 проблеми відчувають жителі Жашківського, Звенигородського Канівського, Золотоніського, Лисянського, Городищеннського, Корсунь-Шевченківського, Черкаського районів та обласного центру.

На жаль, найближчі перспективи для області – невтішні: напрямок вітру істотно не зміниться, як і атмосферний тиск та вологість повітря.

Минулої доби спека на Черкащині посилилась. Температурний фон підвищився до 23-27°, що на 7-11° вище кліматичної норми. Максимальна температура повітря вдень досягала 33-37°, що є рекордними максимумами температурами для нашого краю на дату 01.09.

Короткочасні дощі, та грози, які очікуються у найближчі два дні в області, хоча й полегшать на короткий час ситуацію, проте не зможуть істотно вплинути на стан справ у довгостроковій перспективі.

Усі зусилля управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, а також Управління лісового та мисливського господарства наразі спрямовані на моніторинг та недопущення виникнення пожеж у природних екосистемах області. Крім чисельних патрулів та відеоспостереження на особливо загрозливих напрямках, в небі здійснює патрулювання літак. Також сьогодні за допомогою вертольоту Оршанецького навчального центру Державної прикордонної служби фахівці обласного управління лісового господарства та ДСНС здійснять контрольний обліт усіх торфовищ та лісових масивів навколо обласного центру. Усі пожежно-рятувальні підрозділи Управління ДСНС переведені у стан підвищеної готовності до дій, посилені особовим складом та додатковою технікою. У разі потреби готові оперативно відреагувати на будь-які зміни в оперативній обстановці в лісових масивах або на торфовищах.

Завідувач пульмонологічного відділення Черкаської обласної лікарні, лікар вищої категорії, обласний позаштатний пульмонолог департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Олена Голуб у коментарі «Прочерку» пояснила, що часточки негативних речовин, які утворюються в результаті горіння органічних речовин, проникають до організму людини трьома шляхами: через дихальну систему (носоглотку, ротоглотку, трахею, нижні дихальні шляхи), через шкіру та шлунково-кишковий тракт (заковтування під час дихання, поперхання, під час їжі не зовсім чистими руками). У першу чергу приймають навантаження саме дихальні органи.

– У разі потрапляння до організму людини продуктів горіння органічних речовин у людей можуть розвиватися трахеїти, бронхіти, ларингіти та фарингіти, – говорить Олена Юріївна. – У людей, які мають проблеми з органами дихання (у яких є легенева недостатність, бронхіальна астма, бронхіти тощо), можливе прогресування цих захворювань, що буде супроводжуватись посиленням симптомів хвороб та наростаючою задишкою. Навіть абсолютно здорові люди через дію смогу можуть почати скаржитися на першіння в горлі, закладеність носа, чхання, появу або посилення кашлю (сухого).

Завідувач пульмонологічного відділення Черкаської обласної лікарні радить, як вберегтися від негативної дії смогу:

1. Обмеження дії фактора. Якщо можливо – виїхати із зони, де є смог. Якщо це неможливо, і людина знаходиться в епіцентрі розповсюдження смогу або близько до нього, то варто не виходити на вулицю – мінімізувати контакт із зовнішнім середовищем.

2. Закрити вікна. На вікна та двері почепити вологі простирадла чи ганчірки, щоб негативні часточки осідали на вологому матеріалі та в меншій кількості проникати в житло.

3. Обмежити перебування на вулиці дітей.

4. Необхідне вживання великої кількості рідини – води, зеленого чаю та особливо молока.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100