реклама
Sucurity Police

реклама

Сьогодні кілька черкаських ОСББ отримали фінансування з міського бюджету.

На засіданні виконавчого комітету було ухвалене рішення про співфінансування робіт з утеплення фасадів будинків, капітального ремонту покрівель та встановлення лічильників теплової енергії.

Якщо щодо встановлення лічильників теплової енергії у членів виконкому жодних сумнівів не було, то питання утеплення фасадів викликало жваву дискусію. Каменем спотикання стало дотримання вимог пожежної безпеки. За дотримання технології, через кожні 6-7 м площі покриття мають бути смуги мінеральної вати, які перешкоджають поширенню вогню у випадку виникнення пожежі. Але цієї технології дотримуються не завжди, тому трапляються прикрі інциденти на кшталт нещодавньої трагедії в Одесі. (Там, нагадаємо, багатоповерхівка спалахнула, бо утеплений пінопластом фасад не був належним чином убезпеченим від пожеж).

Зробити все, як належить, зазвичай заважає те, що утеплення будинків робиться не суцільно, а «клаптиками». Хтось уже утеплив фасад своєї квартири, тепер утеплення ведеться силами ОСББ, та й то, як правило, планується утеплити 70-80% площі фасаду (зробити 100% робіт заважає традиційна нестача коштів). Зробити протипожежні смуги згідно вимог протипожежної безпеки можна на тих місцях, де утеплення буде проводитись, а от змусити тих, хто вже утеплився, вирізати ці смуги на своїх площах досить важко.

Голови ОСББ «Дніпро», «Промінь», «ЯК» та інших, які були присутні на засіданні, просили не відмовляти їм у фінансуванні (Нагадаємо, що виділення коштів на капітальний ремонт будинків ОСББ проводиться на умовах співфінансування, а саме: 50% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, решта 50% – це власні кошти об’єднання). Адже зібрати кошти з людей-членів ОСББ в умовах нинішньої кризової ситуації було дуже складно, без допомоги міста об’єднання співвласників капітальний ремонт своїх будівель «не потягне».

Натомість члени виконкому не хотіли брати на свою відповідальність можливі ризики за недотримання вимог технології, адже йшлося про безпеку життя і здоров’я людей.

– Ми просимо не зупиняти процеси ремонту будівель, що вже почалися. Роботи вже ведуться, багато хто брав на це банківські кредити, – переконував присутніх голова ОСББ та голова правління громадської спілки «Асоціація голів ОСББ та ЖБК «На варті» Володимир Друмашко. – Погоджуюсь з міським головою Сергієм Одаричем, що необхідно розробити певні нормативи до проектування робіт з урахуванням вимог безпеки, але пропоную робити це вже на наступний рік.

А голова ОСББ «Злагода» Алла Селіхова додала, що відмова у фінансуванні ОСББ породить серед інших містян недовіру до самої ідеї створення об’єднань співвласників багатоповерхових будинків.

Зійшлися на тому, що цього разу кошти міська казна таки виділить. Але при розгляді наступного року аналогічних питань від голів ОСББ вимагатимуть проекти ремонтних робіт та їхній кошторис, які дадуть змогу контролювати дотримання усіх технологічних вимог, інформують у прес-службі Черкаського міськвиконкому.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100