реклама
Sucurity Police

реклама

11 вересня у Черкасах у сесійній залі будинку рад був проведений науково-практичний семінар «Створення кооперативів по вирощуванню та переробці сільськогосподарської продукції на територіях сільських громад». На нього були запрошені провідні науковці у аграрній сфері, представники сільськогосподарських підприємств області, голови районних рад, сільські голови, керівники фермерських господарств.

Під час заходу йшла мова про те, наскільки важливою є організація сільськогосподарських кооперативів на селі. Як зазначила у вступному слові голова обласної ради, ефективне сільськогосподарське виробництво є основою забезпечення продовольчої безпеки держави, задоволення потреб громадян високоякісними продуктами харчування в достатній кількості та різного асортименту. Нинішня структура аграрного сектору, при якій збільшується концентрація земель агрохолдингів, що спеціалізуються на вирощуванні високорентабельних та монокультур, а виробництвом трудомісткої плодоовочевої та м’ясо-молочної продукції займаються дрібні особисті селянські господарства та фермери, – є незбалансованою. Сільськогосподарська концентрація в такому вигляді не передбачає соціальний розвиток села, створення нових робочих місць, зниження цін на продукти харчування. На сьогодні, у час агресивних методів формування ринкової економіки, селяни залишаються незахищеними.


Тож одним із найважливіших механізмів усунення соціально-економічних проблем на селі є розвиток та підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Адже якщо селяни не об’єднаються, то не зможуть протистояти комерційним структурам, що є посередниками в ланцюгу виробництва та збуту сільськогосподарської продукції.

– Перспективи й потенціал розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на Черкащині – колосальний. Адже кооперація є не лише ключовим механізмом самоорганізації сільських товаровиробників, але й сприяє захисту невеликих селянських і фермерських господарств від недобросовісних посередницьких структур та залежності від них, - підкреслила Валентина Коваленко.

На сьогодні у Черкаській області вже є певні успіхи в створенні сільськогосподарської кооперації. Так, з метою сприяння розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів рішенням Черкаської обласної ради від 24 квітня 2015 року затверджена обласна Програма підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2020 року.

Уже створено 57 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Зокрема, 27 молочарських, 20 багатофункціональних, 9 заготівельно-збутових та 1 переробний.


8 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів створено у Монастирищенському районі, по 5 – у Канівському й Лисянському, по 4 – у Жашківському і Смілянському районах, по 3 – в Золотоніському, Корсунь-Шевченківському, Уманському, Христинівському, Черкаському та Шполянському, по 2 – у Звенигородському, Катеринопільському, Тальнівському, Чигиринському, Чорнобаївському та по 1-му кооперативу створено у Городищенському, Кам’янському та Маньківському районах.

Учасники семінару отримали повну і різнобічну інформацію щодо перспектив та механізмів створення сільських кооперативів. Перед ними виступив академік Національної академії аграрних наук України, завідувач відділом проблем галузевого і територіального управління Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Михайло Кропивко, представники цього наукового центру Володимир Мамчур, Максим Кропивко і Вероніка Гарбар, директор Черкаського обласного навчально-методичного центру професійно-технічної освіти, депутат обласної ради Наталія Проценко, голова Черкаської обласної громадської організації «сільськогосподарська дорадча служба» Сергій Тимофієв.

Підбиваючи підсумки, голова обласної ради Валентина Коваленко висловила сподівання, що тепер Черкащина активніше рухатиметься в напрямку створення сільськогосподарських кооперативів..

Про це інформує відділ інформаційного забезпечення та взаємодії зі ЗМІ Черкаської обласної ради.

реклама

Коментарі  

 
+3 #3 Вольдэмар 12.09.2015 07:00
Где-то мы это уже слышали?!Предвыборная риторика бакланов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #2 марк 11.09.2015 19:57
Кооперативи - дійсно корисні для селян. Але нажаль за таку добру справу взявся "великий дорадник"Сергій Тимофієв. Діла не буде. Лише виборчий піар та популізм!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 11111 11.09.2015 17:16
То навіщо було ламати колгоспи?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100