реклама
Sucurity Police

реклама

Фахівці з соціології зі світовим ім’ям приїхали сьогодні, у День соціолога, до Черкаського бізнес-коледжу, щоб обмінятися думками про місію своєї науки у сучасному світі та взяти участь у дводенній Всеукраїнській школі-семінарі викладачів соціо-гуманітарних дисциплін.


– Перебування на Черкащині, землі, де буквально відчуваєш флюїди нашої непростої, драматичної історії, зобов’язує нас до відповідальних, точних, продуманих суджень, – зробив комплімент нашому краю ректор Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, президент Соціологічної асоціації України, академік НАН України Віль Бакіров. – Тому що ми представляємо науку, яка довгий час претендувала на те, що вона прагне змінювати світ на краще, надавати людям рецепти оптимізації соціальних стосунків.

Похвалив ректор одного з провідних вишів України і Черкаський бізнес-коледж. На думку Віля Савбановича, цей коледж належить до числа тих навчальних закладів України, чий диплом справді свідчить про високий рівень освіти, а директор черкаського освітнього закладу Олег Куклін є одним із провідних науковців нашої держави в галузі соціології, економіки та освіти.

– Щоб бути справжнім соціологом, можна мати не обов’язково «профільний» диплом, – зазначив академік Бакіров. – Можна мати диплом фізика, філософа, економіста, психолога, інженера, театрального режисера... Що означає бути соціологом? Це означає розуміти, що наша поведінка обумовлюється складною системою взаємної залежності наших вчинків, широкими культурними контекстами нашого життя, і розуміти, як цим усім можна маніпулювати, як це ставити на службу вирішенню конкретних завдань.


Саме тому, на думку науковця, соціологія нині перестає бути сухою академічною дисципліною. Дуже важливо, щоб і в органи влади, і на наукові кафедри приходили молоді фахівці, які розуміють сучасні завдання соціологічної науки. Від цього значною мірою залежить і успіх реформування української освіти: старих фахівців, вихованих на «основах марксизму-ленінізму» повинні замінити інтелектуали з широким світоглядом і вмінням глибоко розуміти процеси, які відбуваються у суспільстві. На думку Віля Савбановича, брак таких інтелектуалів значною мірою спричинює невдачу більшості спроб реформування суспільних стосунків в Україні.

– Треба рішучо змінювати українську освіту, не боячись потрясінь, – вважає академік. – Звісно, будь-які зміни – це конфлікти, це соціальна напруженість, це сотні тисяч людських доль... Але іншого шляху немає: тільки реформуючи освіту, ми зможемо реформувати наше суспільство.

реклама

Коментарі  

 
+2 #5 Настасья Филипповна 05.10.2015 08:35
Професійність та експертність пана Віля Бакірова не може визивати сумнівів. Достатньо просто ознайомитись з його науковими публікаціями. Щодо пана Олега Кукліна, як на мене, він - приклад успішного менеджера. Який, доречи, вдало поєднує управлінську та наукову діяльність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #4 # 02.10.2015 10:33
Цитую Еколог:
Зібалися перед виборами

:lol: :lol: :lol: Та ні, якраз перед вибрами вони нікуди не поділися, нікудим не втекли, нікуди не зі***ися, як ти написав :lol: :lol: :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #3 Еколог 02.10.2015 10:01
"і розуміти, як цим усім можна маніпулювати" :lol: Зібалися перед виборами поділитися досвідом маніпулювання?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Микола 01.10.2015 16:20
Знову пишуть про Кукліна. Він на вибори зібрався або так завжди працює? Начебто ректор з Харкова серйозний дядько, не схожий на піарника.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 незнайка 01.10.2015 15:10
Так где реформы
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100