реклама
Sucurity Police

реклама

Депутати міської ради на останньому засіданні приєднали Черкаський пологовий будинок № 2 до пологового будинку № 1 і створили єдиний заклад. Весь нинішній комплекс будівель залишається у користуванні новоствореного закладу, сфера надання послуг зберігається і розширюється, також відбувається розподіл функцій.

Такі зміни дозволять створити повноцінний Міський центр матері та дитини. Запустити його в роботу планують вже на початку наступного року. Одна частина центру займатиметься фізіологічним пологами – на базі пологового будинку № 1, інша – патологічними станами (на базі пологового будинку № 2). Про це інформує прес-служба міськвиконкому.

– Такі дії покращать якість надання послуг цими медичними закладами, скоординують їхню роботу, а також дозволять зекономити фінансовий ресурс галузі, – говорить директор департаменту охорони здоров’я та соціальної політики міськвиконкому Олег Стадник. – Така реорганізація дозволить привести до норми кількість акушерських ліжок, їхню роботу, а ще створити додаткові відділення – невиношування вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії.

Адже за останні роки серед пролікованих  вагітних у відділеннях патології близько 25% становлять вагітні з невиношування, передчасні пологи – 3,5-4%, а в структурі перинатальної смертності недоношені становлять 65-72%.

На базі нинішнього Пологового будинку № 1 зосередяться на прийнятті «безпроблемних» жінок, а нинішній Пологовий будинок № 2 опікуватиметься проблемами репродуктивного здоров’я, питань невиношування вагітності та безпліддя.

За словами Олега Стадника, завантаженість ліжок у пологових будинках на сьогодні близько 65%. Потужності цих медичних закладів розраховані на 5000 пологів, а минулого року у Черкасах відбулось лише 3180 пологів. І прослідковується  тенденція щодо подальшого зменшення народжуваності. А втрати міського бюджету від незаповненості ліжок складають на рік більше 2 млн. грн. Тож кількість акушерських ліжок по місту приведуть до нормативів., зменшать їх загальну кількість на 25.

– За попередніми підрахунками зменшення ліжкового фонду дасть економії близько 2 млн. грн. на рік, – говорить Олег Стадник. – А якщо ми надаватимемо послуги лише жінкам міста Черкаси, то зможемо зекономити більше 5 млн. грн.


Від «Прочерку». Зняти питання про припинення Черкаського пологового будинку №2 шляхом реорганізації (приєднання) до пологового будинку №1 вимагали на початку сесії представники опозиції. Зокрема, як аргументувала голова фракції «Батьківщина» Наталія Коваленко, згідно наданого депутатам порядку денного питання не було розглянуте в постійних комісіях.

Однак провладна більшість не підтримала цієї пропозиції. Пізніше, під час дискусій навколо структури і чисельності апарату міськради, Наталія Коваленко зазначала, що у бюджеті на 2011 рік закладалося на департамент забезпечення діяльності виконавчого комітету 12 млн 445 тис грн., на станцію «швидкої допомоги» - 13 млн грн, а на два пологові будинки 17 млн грн...

«Виходить виконавчий комітет отримав більше коштів, ніж один пологовий будинок», – зауважила Наталія Коваленко.

Тож враховуючи нещодавню ліквідацію районних у місті рад депутат просила більш зважено поставитися до питання реорганізації пологових будинків.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100