реклама

реклама

Для урядовців "шоком" є інформація мерів міст про дефіцит бюджетів і можливі борги по зарплаті

Для урядовців "шоком" є інформація мерів міст про дефіцит бюджетів і можливі борги по зарплаті

Прихований дефіцит в бюджетних галузях міст України, у тому числі і в Черкасах, може скоро призвести до проблем з виплатою зарплат бюджетникам. А найгірше те, що керівництво держави навіть не знає про таку ситуацію з бюджетами на місцях. Про це 11 серпня на круглому столі присвяченому забезпеченню виплати зарплат повідомив міський голова Черкас Сергій Одарич.

 – Я спілкувався з урядовцями, з прем’єром не вдалося поспілкуватися, але коли вони йому доповіли про недофінансування по цих галузях по всій країні, у нього відкрилися очі! Бо Міністерство фінансів доповідало йому, що все гаразд, дефіциту в місцевих бюджетах немає. Але, на жаль, серйозних зрушень не відбулося. Довелося минулого тижня спілкуватися з Адміністрацією Президента, з пані Акімовою (перший заступник Глави Адміністрації Президента – Ред.). Для неї це теж був шок. З понеділка на роботу після відпустки вийшов міністр фінансів. Наступного тижня він має інформувати Адміністрацію Президента про факти прихованого дефіциту в галузях освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури і спорту. Тож я сподіваюся, що при внесенні змін в Державний бюджет України на 2011 рік все-таки буде передбачено додаткове фінансування для перекриття цього дефіциту.

Коштів цього річ бюджетній сфері не вистачає ще катастрофічніше, ніж торік. Сергій Одарич називає причини:

– У нормативах Міністерства фінансів цьогоріч передбачено, що з загальної суми коштів, що виділяються на галузі, 5% мають спрямовуватися не на захищені статті, зарплату, енергоносії, а повинні витрачатися тільки на капітальні видатки, ремонти, придбання обладнання і т. д. У той же час зростає заробітна плата, енергоносії, мала місце інфляція. Тому й виріс дефіцит в бюджеті. У деяких містах він сягає 3 місячного фонду зарплати. У нас близько двох місяців фонду зарплати. Разом з тим Уряд і Верховна Рада приймають рішення, які тягнуть за собою збільшення видатків (наприклад, є державний норматив, який передбачає, скільки ліжок має бути в лікарні), а при цьому відбувається зменшення фінансування.

Як зауважив мер, у Черкасах нині дуже незбалансовані видатки по галузі охорони здоров’я. Це пов’язано насамперед з тим, що місто має неоптимальну мережу лікувальних закладів, а деякі з них виконують функції обласних закладів.

– Це насамперед стосується дитячої міської лікарні. Всі діти області по основній масі захворювань отримують лікування в Черкаській міській дитячій лікарні, яка на 100% фінансується з бюджету міста. Виходить, ми зі свого бюджету платимо за лікування дітей області. І це нас змушує десь відбирати від інших закладів. Ми сподівалися, що введення в експлуатацію дитячої обласної лікарні зніме з нас це навантаження. Більше того, у нас були готові всі проекти щодо переведення частини відділень, які виконують обласні функції, у дитячу обласну лікарню. Але досі ця лікарня в експлуатацію не введена і, очевидно, до кінця року ми будемо продовжувати оплачувати лікування дітей всієї області, а не лише дітей міста, – зауважив міський голова.

Нині Уряд сформував робочу групу, щоб знайти варіанти розв’язання проблеми незбалансованості місцевих бюджетів. До її складу входить і Сергій Одарич.

– Але ставлення до цієї робочої групи таке: Мінфін проводить засідання, щоб поставити галочку, що ми тіпа збиралися. У той же час я спілкувався з колегами з інших міст, і зазначу, що вже у вересні почнуться проблеми з виплатою заробітною плати, – сказав Сергій Одарич.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Ксюха 16.08.2011 01:52
Фигня зарплата будет,депутаты помогут.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Шок 15.08.2011 15:37
А Черкаси гуляють 24 серпня майже на мільйон.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Нужно держать удар судьбы 15.08.2011 08:37
Сергей Олегович, очень мутный товарищ. Весной "пропел", летом "прокаруселил", а на осень "дарит" страшные истории из реальной жизни.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100