реклама
Sucurity Police

реклама

Черкаські краєзнавці розкопали в кургані золоті прикраси скіфської доби. Про це публікує «Газета по-українськи».

 Шийна гривня, дротоподібна золота прикраса, завдовжки майже півметра. Важить близько 180 г. Друга знахідка - налобна діадема із зображенням грифона, розміром приблизно 5 на 10 см. Її зважать після дослідження реставраторами.

фото - з архіву Лариси Сиволап

фото - з архіву Лариси Сиволап

"Відверто кажучи, ми й не сподівались знайти такі цінності в кургані, - каже учасник експедиції в село Нетеребка Корсунського району, завідуюча відділом археології Черкаського краєзнавчого музею Лариса Сиволап. - Могила на 90 відсотків перерита чорними археологами. Видно, що там працювали сучасні бурові установки. Аж дивно, що маючи сучасне обладнання, злодії не знайшли ці коштовності".

Експедицію організували Світлана Бессонова з інституту археології НАНУ й науковець Михайло Сиволап з Черкаського національного педуніверситету ім. Богдана Хмельницького. Розкопки вели студенти-історики Черкаського національного університету ім.Б.Хмельницького.

Золотий ланцюг знайшли 29 липня о 18.30, а пластину 2 серпня о 17.50.

фото - з архіву Лариси Сиволап

фото - з архіву Лариси Сиволап

"Золотий ланцюг, що називали гривнею, лежав біля скелета жінки, – каже Лариса Сиволап. – Хоч його носили на шиї, він був розрівняний. Можливо, така коштовність належала саме дружині скіфа і її задушили перед похованням тим ланцюгом".

Пластину, зігнуту кілька разів, не зважували, бо вона набита грунтом. Вагу дізнаються після розрівнювання. Знахідки зберігають у сейфі краєзнавчого музею. Їх не показують.

В музеї розповідають, що древні скіфи особливо цінували золото, яке купували в греків чи, можливо, відбирали в них під час воєн та грабежів.

Вартість знахідки науковці не визначали. Розповідають, що такі знахідки не продаються. Умовно цінність можна визначити під час вивезення на виставки за кордон. Тоді визначають страхову сумму, яка є й оцінкою виробів.

Окрім золота, у кургані відкопали металеві і кістяні ножі, набір стріл в колчані, намисто, розбиту зернотерку, рештки розбитого посуду з клеймом, ймовірно, грецького міста Гераклея.

реклама

Коментарі  

 
0 #2 Василін 16.08.2011 10:36
Цитую Василь:
Скіфи наші предки. Молодці!

І що б ті скіфи робили, якби їх Вася не похвалив?! :cry:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Василь 16.08.2011 08:58
Скіфи наші предки. Молодці!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100