реклама
Sucurity Police

реклама

Косметичний ремонт розпочато у приміщенні колишньої залізничної амбулаторії на вулиці Шевченка. На її базі незабаром буде створено перший пункт сімейної медицини, повідомляє інтернет-видання «Золотоноша.ck.ua».

Всього по місту подібних об’єктів планується три. Вони утворять комунальне підприємство «Золотоніський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Система сімейної медицини, котра наразі дещо незвична для українців, для розвинутих країн світу не нова. Фактично це – форма медичного обслуговування, коли будь-хто з родини звертається по медичну допомогу до одного й того самого лікаря – сімейного. Крім того, вона виступає у ролі найбільш доступної форми медичної допомоги – сімейна амбулаторія завжди розташовується неподалік від місця проживання. Іноземний досвід впровадження подібних ініціатив говорить прямо – сімейна медицина дає змогу істотно наблизити лікарську меддопомогу до населення та розширити обсяги її надання.

В Україні шлях упровадження сімейної медицини, незважаючи на позитивний міжнародний досвід, дуже тернистий. Та попри певні проблеми ми просуваємося вперед. З 2010 року, наприклад, на державному рівні навіть впровадили наукову спеціальність «Загальна практика – сімейна медицина». З того часу також затверджено магістратуру та аспірантуру з цієї спеціальності, триває підготовка науково-педагогічних кадрів.

Далі – справа рук місцевих громад. Золотоніський проект сімейної медицини вже ніяк не можна назвати пілотним. Роботи розпочато, і опановувати нову форму відносин з медичною галуззю жителі деяких мікрорайонів розпочнуть зовсім скоро. Розпочали із нагального – медичної установи, більш відомої як Залізнична амбулаторія.

Розташована вона на першому поверсі двоповерхового гуртожитку в районі машинобудівного заводу імені Лепсе. Донедавна була відомчою: належала «Укрзалізниці» та підпорядковувалась Смілянській залізничній лікарні. До відомства транспортного машинобудування належав і місцевий ремонтно-механічний завод, тому вважалась амбулаторія заразом і заводською, директори яких піклувалися про неї як про власну.

Торік заклад скоротили, як і багато інших відомчих: на всю державу залишилось усього 11 залізничних лікарень. Тими, хто виявив готовність не допустити закриття установи, стали золотоніські депутати. Саме від них надійшла пропозиція щодо прийняття амбулаторії в комунальну власність. Нині тут активно проводять ремонтні роботи, а на черговій сесії Міської ради громадськість побачить усі необхідні установчі документи.

На черзі ще два подібних заклади – у Соціальному центрі на Благовіщенській та на вулиці Шевченка на так званому в народі «районі газовиків».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100