реклама

реклама

Вищий адміністративний суд України визнав незаконним та постановив скасувати рішення Вищої ради юстиції від 5 листопада 2015 року «Про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення судді Чорнобаївського районного суду Черкаської області Цибри Н.В. з посади за порушення присяги».


Про це йдеться на сторінці у «Фейсбуці» Апеляційного суду Черкаської області (інформація доступна тільки для «друзів» у соцмережі). Повністю постанову Вищого адміністративного суду опубліковано у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Йдеться про обрання «тримання під вартою» як міри запобіжного заходу для п’яти осіб, звинувачених у штурмі черкаського Будинку рад у ніч 23 січня 2014 року. ЗМІ неодноразово розповідали про те, що затримання людей, нібито причетних до штурму, мало насправді випадковий характер.

Вища рада юстиції вважає, що, посадивши за ґрати людей, підозра у винуватості яких була недостатньо обґрунтованою, слідчий суддя Чорнобаївського райсуду Неля Цибра порушила суддівську присягу.

Вищий адміністративний суд України – іншої думки. Колегія суддів на чолі з заступником голови ВАСУ Михайлом Смоковичем дійшла висновку, що визначальним у незалежності судді під час здійснення правосуддя є принцип, за яким суддя не може нести відповідальність за ухвалене ним судове рішення. У ч.2 ст. 83 Закону «Про судоустрій і статус суддів» мовиться, що скасування або заміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов’язків.

Тлумачення цієї норми дає підстави суду для висновку, що навіть незаконне та/або необґрунтоване рішення суду не є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, крім наведених винятків.

Також Вищий адмінсуд не взяв до уваги доводи Вищої ради юстиції про те, що в матеріалах кримінальних проваджень, наданих слідчому судді, були відсутні докази, які б свідчили про обґрунтованість підозри, оскільки такі доводи спростовуються рішеннями апеляційних судів, а також місцевих судів, які переглядали ухвали слідчого судді (вони лише замінили тримання під вартою на домашній арешт).

Крім того, проступки, які стали підставою для порушення дисциплінарної справи, пані Цибра вчинила 25 січня 2014 року. А Вищий адмінсуд встановив, що на день розгляду Вищою радою юстиції дисциплінарної справи (05.11.2015) річний строк притягнення її до дисциплінарної відповідальності закінчився. При цьому Суд враховує час тимчасової непрацездатності позивачки та перебування її у відпустці в цей період.

Нарешті, Вищий адмінсуд не вважає доведеним, що саме порушення присяги судді (щодо чесності і неподкупності) мало місце. Зокрема, слідчий суддя всім підозрюваним визначила розмір застави, в разі внесення якої поклала на підозрюваних обов'язок не відлучатися з населеного пункту, в якому вони зареєстровані та проживають. Прокурор у частині обрання застави підозрюваним оскаржив ухвали слідчого судді та вказав, що за злочини, в яких підозрюються вказані особи, застава не передбачена. Зазначене, на думку Вищого адмінсуду, свідчить про відсутність залежності слідчого судді від органів слідства та прокуратури та про те, що вона діяла неупереджено.

реклама

Коментарі  

 
+3 #5 Игорь Чумак 24.02.2016 11:51
Цитую Марина:
А что тут удивляться,полз учая контреволюция набирает свои обороты.Договорённости фирташа и порошенко, выполняются по каждому пункту."ВОРОН,ВОРОНУ.ГЛАЗ НЕ ВЫКЛЮЕТ".


Нет ничего удивительного: ещё до падения режима Януковича умные люди знали и предсказывали что будет именно так! Ещё в 2012 году преподаватель ВУЗа, в котором я учился, рассказал о том, что шайка Януковича - это остатки командноадминис траьивной системы. Эти люди умеют только выполнять команды и воровать. После них прийдут те, кто умеет только воровать (они даже не будут уметь выполнять команды). Эти последние приведут экономику Украины к полному краху. Только после этого к власти прийдут те, кому небезразлична судьба страны (конечно если страна ещё будет...)! Ведь восстанавливать руины, когда уже нечего воровать, спиногрызы не пойдут!
Подобається · Відповідь · 4 · 21 лютого 2016 р. 13:08
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Марина 24.02.2016 10:56
А что тут удивляться,полз учая контреволюция набирает свои обороты.Договорённости фирташа и порошенко, выполняются по каждому пункту."ВОРОН,ВОРОНУ.ГЛАЗ НЕ ВЫКЛЮЕТ".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 Андреевич 23.02.2016 21:49
Как церковь Московского патриархата является не церквой, а политическим институтом в руках Путина, так и судьи в Украине являются не судьями, а организованной бандой мздоимцев.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Громадянин 23.02.2016 18:07
На сьогодні судді, як правило не несуть жодної відповідальност і за прийняті ними незаконні рішення, причому нерідко мають місце випадки, коли одні і ті ж самі судді, у різних справах, але за абсолютно однакових обставин свідомо приймають прямо протилежні рішення. Вища кваліфікаційна комісія завалена скаргами громадян на незаконні дії суддів, але до відповідальност і, причому як правило символічної, притягують лише 0, 0000001 відсотка суддів. Безкарність суддів підтвердив і Вищий адміністративни й суд України у справі про яку зазначену вище.
Головне питання рефомування системи правосуддя - встановлення відповідальност і суддів. Повірте, це стане таким собі фільтром очищення цієї системи і разом з тим не дасть можливості звільнення порядних та професійних суддів, яких всетаки також є чимало.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 ГаЛеша 23.02.2016 15:12
Значна частина суддів згадує по закон тільки тоді, коли треба захистити свої права або права наближених до тіла (( Тоді вони дуже професійні. Треба розігнати цю лавочку, і набрати молодих - хай недосвідчених, але не нарваних.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100