реклама

реклама

Станом на початок цього року кількість існуючих підрозділів загальної практики – сімейної медицини на Черкащині становить 175. В області працює 383 лікаря. Показник забезпеченості лікарями загальної практики на 10 тисяч населення становить 3,07 проти 2,78 в 2014 році. Кількість штатних посад лікарів загальної практики – сімейної медицини у 2015 році збільшилася на 38 посад. Про це на сьогоднішній колегії в облдержадміністрації повідомив заступник начальника управління охорони здоров’я Олег Найдан.

– Найнижчий відсоток укомплектованості штатних посад у закладах практики сімейної медицини у закладах Драбівського, Тальнівського, Лисянського, Чигиринського, Черкаського районів, а найвищий у закладах Маньківського, Монастирищенського, Городищенського районів та місті Умань. Разом з тим, у 16 лікарських амбулаторій в центрах первинної медико-санітарної допомоги відсутні лікарі лікувального профілю взагалі! Там є лише лікарі-стоматологи, – зазначив доповідач.

Чиновник назвав головну причину, що зовсім не сприяє закріпленню молодих спеціалістів на місцях, а особливо в сільській місцевості:

– Відсутність житла та перспективи на його отримання. Торік для медичних працівників області було виділено лише 5 квартир в 4 районах – Корсунь-Шевченківському, Тальнівському, Уманському, Чорнобаївському. Усі квартири отримали молоді спеціалісти, – зазначив Найдан.

Водночас, він зазначив, що майже 70% лікарів у районах – пенсійного або передпенсійного віку.

Доповідач звернувся до присутніх голів районів тримати на контролі питання проживання молодих фахівців. Про це ж згодом сказав і голова ОДА Юрій Ткаченко, а голова облради Олександр Вельбівець розповів про досвід Лисянки, де частина площ лікарні була використана для облаштування житла для трьох лікарів.

Та не лише відсутність житла турбує молодих медиків.

– Є неодноразові звернення, що оплата за проживання фактично дорівнює заробітній платі, яку отримує інтерн тощо, – зазначив Олег Найдан.

Доповідач також наголосив на необхідності покращення матеріально-технічної бази амбулаторій загальної практики – сімейної медицини. Мовляв, 61 амбулаторія на Черкащині оснащена лише до 30 відсотків. У інших стан кращий, але повного оснащення не має жодна амбулаторія. Так само, амбулаторії потребують комп’ютерів та автомобілів. Так, нині їх забезпеченість складає лише 32% від потреби. Торік було придбано всього 4 автомобілі, а потрібно придбати ще 399…

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #5 Зіновій 03.04.2016 01:20
Цитую Л:
На периферії ніхто не хоче працювати, бо з людей мало струсиш грошей. Та й з роботи нема що тягти. В кращому випадку є зеленка й бинт.

Це одна з причин. А ще необхідно розуміти, що старих лікарів силою не випхаєш на пенсію. Де ж вони будуть заробляти? От і сидять. А у молодих не має роботи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Сидоров 02.04.2016 22:43
Та хто ж поїде добровільно в село працювати. Житла катма, зарплата низька, доріг в селі і між селами навіть у проекті не передбачається, медтранспорт для лікаря щось нереальне, ціни на медикаменти захмарні. Можливо заперечать, що вона висока, тобто 3-4 тис? , але вона повинна бути тисяч 10-14 і постійно індексуватись. Бо лікар не повинен працювати на городі і годувати свиню.Тоді і молодь поїде.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 П 02.04.2016 21:36
Та не переживайте, ще кілька років такої політики і у нас голод буде не тільки на лікарів, а і на вчителів, інженерів, робітників... І не тільки на Черкащині. Єдине, що можна стверджувати точно, голоду на депутатів та інших "політиків", суддів з прокурорами точно не буде. Правда, як на мене, мало честі бути депутатом чи суддею у країні, яка географічно у Європі, а за всіма іншими показниками давно програла африканським "країнам, що розвиваються". Та й до цього типу віднести не можна, бо не розвивається, а чомусь деградує. Так що пора запроваджувати нову категорію - "країни, що деградують" - якраз для нас.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #2 Л 02.04.2016 18:00
На периферії ніхто не хоче працювати, бо з людей мало струсиш грошей. Та й з роботи нема що тягти. В кращому випадку є зеленка й бинт.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 стабилизец 01.04.2016 20:45
аякжеж, а также голод на прокуроров, нотариусов, судей, полицейских... однако вакансии заполняются с соблюдением тендерных процедур, в духе времени. :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100