реклама

реклама

архівне фото

архівне фото

Від спілкування з домашніми улюбленцями легшає на душі і хвороби відступають. Фахівці стверджують, що коні також уміють лікувати, але на більш високому рівні. Так, життєва енергетика коня, на відміну від хижаків, потужна й життєдайна. Відчути надзвичайну енергетику цієї істоти просто – достатньо покласти руку на спину, живіт чи шию. Про дружбу людей з кіньми йдеться у добірці матеріалів «І друг, і транспорт» обласної газети «Нова Доба».

 Особливо позитивно спілкування з конями впливає на дітей. Метод лікування, заснований на взаємодії дитини з конем, називається іпотерапія (від грецького «hippos» – кінь). За словами головного педіатра області Світлани Михно, його рекомендують дітям, хворим на ДЦП, аутизм, синдром Дауна, сколіоз, а також тим, які мали спортивні травми, стреси. Суть методу полягає в тому, що хворий з допомогою інструктора та лікаря спочатку просто сидить верхи, а потім вчиться виконувати певні вправи. Окрім цього, дитина спілкується з конем, чистить його, гладить, підгодовує.
– Під час занять поліпшується не лише фізичний стан дитини, а й психологічний – вона налаштовується на позитивний лад, позбавляється відчуття тривоги. Це важливо для дітей із вадами мовлення. Адже разом зі стресами, які стали причиною порушень, поступово зникають і вади, – пояснює Світлана Леонідівна.
Ця тенденція також важлива для діток, хворих на ДЦП, які не є розумово відсталими, але мають певні фізичні обмеження.
– Іпотерапію застосовувати можна й треба. Адже під час таких занять людина одночасно тренує слабкі м’язи й розслаблює перенапружені. У того, хто займається, поліпшується координація рухів, виробляється правильна осанка, – говорить головний терапевт області Володимир Казмірук. – Окрім того, саме єднання людини з природою приносить користь. На Черкащині є господарства, де розводять коней, але немає того ентузіаста, який би робив це саме з лікувальною метою.
Саме через відсутність фахівців-медиків, які б змогли займатися іпотерапією з дітьми, хворими на ДЦП, лікарі й не можуть рекомендувати цього методу.
– Для того, щоб застосовувати іпотерапію в нашій області, потрібна серйозна база. Насамперед, інструктори, які мають досвід, фахівці, які б досліджували результати лікування, – переконана головний дитячий невропатолог області Катерина Прокопенко. – Насправді, це непоганий метод. І, що важливо, цікавий для дітей. На жаль, на Черкащині серйозно цим ніхто не займається. А батьки, зацікавлені в такому лікуванні, звертаються до приватних осіб.
Із країн СНД іпотерапія є офіційно визнаним методом лікування лише в Росії, в інших країнах вона вважається методом альтернативної медицини. В Україні центри іпотерапії є в Києві, Харкові, Одесі, Житомирі. Як правило, вони працюють на благодійній основі.

Мар’яна ВОЛОДЧЕНКО

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100