реклама
Sucurity Police

реклама

У пасхальні дні ентузіасти звершили пошуковий похід до джерел Свято-Преображенського Ірдинського монастиря, повідомляє офіційний сайт Черкаської єпархії УПЦ

На Світлій Седмиці після завершення богослужіння за ініціативи настоятеля храму с. Костянтинівка Смілянського району ієромонаха Ахіли відбувся пошуковий похід до джерел однієї з найстаріших чернечих обителей, яка відома ще з середини XVI-го століття і була зведена на крутосхилах річки Ірдинь у лісових хащах: Свято-Преображенський Ірдинський монастир.

Саме насельники цієї обителі згодом перейшли на лівий берег Дніпра, де заснували відомий Красногірський Покровський монастир. Вони ж започаткували життя й Виноградського монастиря, на теренах якого нині розташований Смілянський психоневрологічний диспансер.

Цікаво й те, що у цих маловивчених істориками таємничих місцях знаходяться легендарні чернечі печери, які почав досліджувати ще граф Бобринський. Щоправда, цими ж місцями у пошуках артефактів час від часу нишпорять так звані «чорні» археологи: варварські сліди їхнього перебування трапляються повсюди.

Цього разу разом з ентузіастом-священиком отцем Ахілою, який із захопленням вивчає історію стародавніх чернечих поселень, непролазними лісовими хащами, орієнтуючись на супутникову навігаційну систему, йшов провідний науковий спеціаліст Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини, досвідчений археолог, автор низки наукових досліджень Олександр Марченко. Саме він привів ентузіастів на верхівку Грекової гори, де, за припущеннями, оселилися перші ченці і де були згадані чернечі підземні споруди.

Звичайно, це був здебільшого розвідувальний похід: він не ставив за мету ретельні дослідження, які передбачають участь комплексної археологічної експедиції. Наступне слово – вже за науковцями-істориками, які вітають і підтримують прагнення батюшки дослідити чернечу історію славетного монастиря, а можливо й відродити чернече життя у цих святих заповітних місцях.

Учасникам експедиції було також цікаво натрапити на рештки бліндажів, землянок, де під час минулої війни ховалися місцеві партизани, а також побачити сліди тієї далекої війни: жахливі вирви від авіабомб та снарядів.

Наступний похід планується вже у більш широкому складі науковців-археологів.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #1 Щас отець Онухрий 06.05.2016 16:31
бросит свой роскошний скит на берегу дахновской канавы и галопом побежит рить в старинных крутосхилах келью одинокого отшейника.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100