реклама

реклама

Після практично десятиденного періоду сухої погоди, з 5 травня на Черкащині задощило. Як інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, опади мають літній характер - спостерігаються як окремі сильні зливи, часом у супроводі гроз, шквалів та граду, так і невеликі дощі. За спостереженнями метеостанцій області, загальна кількість дощу з початку місяця вже становить від 19 до 40 мм, або 40-80 % місячної норми. Найбільше опадів було зафіксовано метеостанціями західної частини (Жашків, Умань), де за лічені години 1-2 днів випала половина місячної норми опадів. А в с. Піщане, що на Золотоніщині, 11 травня спостерігався дуже сильний дощ – зафіксовано 39 мм, що відповідає 91% місячної норми.

Тематичне фото3

Не виключено, що на окремих полях сильні дощі у супроводі граду та шквалів могли завдати шкоди сільгоспкультурам. Однак, в межах області таких площ не багато.

Дощі були надзвичайно корисними, як для поповнення вологозапасів грунту, так і підтримання їх на рівні достатніх та оптимальних показників. Так, за останнім інструментальним визначенням вологозапасів грунту, що проводилися агрометеорологами до дощового періоду, на Золотоніщині  вологозапаси метрового шару грунту під озимою пшеницею знизились до межі з недостатніми, а на Уманщині - навіть в півметровому шарі  під пізніми культурами були найбільш низькими в області.

Травневі дощі при відсутності спеки, є запорукою доброго врожаю зернових колосових культур, добрим стартом для наростання вегетативної маси трав та розвитку пізніх культур.

Одночасно, помірно тепла волога погода була надзвичайно сприятливою і для розвитку бур’янів та грибкових хвороб на рослинах. Тож необхідно подбати про захист врожаю.

За прогнозом синоптиків, на вихідних погода обіцяє бути вологою. Найбільш рясні дощі очікуються 15 травня. Температура повітря становитиме: вночі 8..13º, вдень 14..19º. На наступному тижні циклонічний характер погоди збережеться, а це означає продовження періоду дощів. Температурні показники збережуться в межах норми.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100