реклама

реклама

Уже 21 рік у Куцівці, що на Смілянщині, відзначають День народження геніального земляка, поета, прозаїка і справжнього українця Тодося Осьмачки. 16 травня цього року йому б виповнився 121 рік. 14 травня, з огляду на вихідний день і незважаючи на сильний дощ, до села приїхали гості зі Сміли, Черкас і Києва. Були декілька шанувальників і з інших місцевостей.

Захід у Куцівці розпочався українським славнем

Захід у Куцівці розпочався українським славнем

Через негоду, захід проводили у місцевому досить пристойному Будинку культури. Розпочався він врученням квитків новим членам Спілки письменників. Це були Катерина Вербівська – бібліотекар з Черкас – і електрик з міста Городища Олексій Тичко. Документи вручав позаторішній переможець премії імені Тодося Осьмачки письменник і публіцист Василь Трубай. Обидва нові члени Спілки пишуть вірші. Гарні вірші. Це стан їхньої душі, бо, як зізналися, просто не можуть не писати. І все ж пані Катерина під час вручення документа емоційно вигукнула: „Боже, я письменниця!”. А пан Олексій наголосив, що отримавши таке почесне звання, він ще більше працюватиме над кожним словом, кожною римою.

Пропам’ятна дошка Тодосю Осьмачці на стіні клубу в Куцівці

Пропам’ятна дошка Тодосю Осьмачці на стіні клубу в Куцівці

Храм, у якому хрестили геніального поета

Храм, у якому хрестили геніального поета

Та головною подією свята в Куцівці стало, звісно, вручення Всеукраїнської літературної премії імені Тодося Осьмачки. У своєму слові Валентина Коваленко – голова комісії з присудження премії – наголосила, що мріє, „аби Куцівка перетворилася у другий Холодний Яр, щоби в село побільше їхало свідомих українців, і щоби Тодось Осьмачка таки гуртував нас тут. Але до нього ще треба доростати”… А ще пані Валентина сказала: „Хочеться, щоби свідомі українці не розсварювалися, а сходилися докупи. Щоб вони не були втікачами з рідної землі, а були потрібні тут”. Мудрі слова, та чи тоді мовлені… Особисто я чекав їх почути, коли вона була головою обласної ради.

Нагадала Валентина Коваленко і про те, що родичі Осьмачки торік підписалися під зверненням, у якому просили українську владу повернути прах видатного поета на рідну землю. Міністерство закордонних справ не відреагувало. Тож пані Валентина буде діяти далі. І над музеєм у Куцівці працюватиме далі. А рік минув. З новою владою…

Смачнющі вареники від земляків Тодося

Смачнющі вареники від земляків Тодося

А лауреатом премії став цього року дійсно видатний письменник, справжній українець, котрий „на архетипному рівні живопише Україну”,  Олекса Різників за чудову повість „Маюнелла”. Пан Олексій народився у Єнакієвому, зараз живе в Одесі. Практично щороку приїздить на прощу до Осьмачки. І, нарешті, цілком заслужено отримав премію його імені. Це у нього загалом сьома літературна премія. Та, як заявив схвильований лауреат, цю він ставить першою. Додаток до неї із „соняшників” йому вручив відомий на Черкащині політик, підприємець і доброчинець Микола Булатецький.

А потім був незабутній виступ Олекси Різниківа, який, безумовно, залишиться у пам’яті людей, що його чули, на все життя. Недарма, вітаючи лауреата, теж цьогорічний претендент на цю премію, дивовижний поет Сергій Пантюк сказав: „Якось я завівся з Віталієм Кличком. На що мені друзі зауважили: ти з глузду з’їхав, це ж чемпіон світу з боксу! Я їм відповів, що соромно отримати удар від хулігана. Від чемпіона не соромно. Так само мені не соромно програти Олексі Різниківу”.

Василь Трубай вручає квиток члена спілки письменників своїй колезі Катерині Вербівсь

Василь Трубай вручає квиток члена спілки письменників своїй колезі Катерині Вербівсь

Диплом лауреата премії імені Тодося Осьмачки отримує Олекса Різників

Диплом лауреата премії імені Тодося Осьмачки отримує Олекса Різників

Свою щемливу і високу струну вніс у проведення дійства в Куцівці і відомий український актор та кінорежисер Олександр Ігнатуша.

Неперевершений і характерний Олександр Ігнатуша

Неперевершений і характерний Олександр Ігнатуша

Шкода, що свято якось поступово перетворилося, по суті, у такий собі міжусобойчик давніх приятелів, що пристрасні і мудрі виступи чуло обмежене коло людей. Усе ж онук геніального Осьмачки Олександр подякував усім присутнім від імені свого діда за те, що приїхали, за те, що не забувають.

Олександр Осьмачка онук поета

Олександр Осьмачка онук поета

А тоді був величний храм, оспіваний поетом, і… смачнющі вареники, зліплені руками корінних мешканок села Ніни Гарбар, Іни Зарицької, Тетяни Махині та інших. Щоправда, ще, кажуть, були виступи поетів на сходах клубу. Та на цей захід ніхто єдиного на святі журналіста не запросив…

У Куцівці

У Куцівці

Олександр ВІВЧАРИК,

Сміла

Фото автора

реклама

Коментарі  

 
+4 #3 Со Смелы 16.05.2016 21:36
А действительно междусобойчик. Я и не знал к примеру, што там штото происходить будет. В селе этом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Андреевич 16.05.2016 21:34
Да, раньше власти нужен был народ для масовки, а сейчас они и без него нажираются. Это как у нас в армии в советское время: приезжал на смотр генерал и напивался с офыцерами. А нам гнилую селёдку и синие куриные яйца на праздничный стол давали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Рецензія 16.05.2016 18:09
Епітетів більше ніж змісту: смачнющі, незабутні, геніальні, справжні,щемлив і,пристрасні, мудрі, видатні, відомі. І як підсумок - "такий собі міжусобойчик" (оцінка автора).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100