реклама

реклама

Компанія «Київстар» долучилася до проекту зі створення у Черкасах соціального таксі для інвалідів. Потреба у ньому гостро виникла ще кілька років тому, однак через брак фінансування реалізувати проект досі не вдавалося. У червні цього року компанія «Київстар» надала черкаській міській організації «Всеукраїнської організації інвалідів «Союз інвалідів України» цільову благодійну допомогу на встановлення спеціального підйомника  та засобів зв’язку в автомобілі. Сам же транспортний засіб купує міська рада.

 Коли в черкаських інвалідів з’явиться таксі та хто матиме право ним користуватися, обговорювали представники міської влади та організації інвалідів під час семінару «Доступність, інтеграція інвалідів у суспільство та їх працевлаштування», який відбувся у понеділок.

tax2

Як розповів головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я та соціальної політики міськвиконкому Володимир Чуйко, нині в місті близько 600 інвалідів-візочників. Для них «інва-таксі» – нагальна потреба, адже громадським транспортом вони скористатися не можуть.

- На цей проект з міського бюджету виділено 169 тисяч гривень, - розповів Володимир Чуйко. -  Уже проведено тендер на придбання автомобіля. 7 жовтня має бути оголошення результатів.

Очікують, що вже до кінця року інваліди Черкас зможуть вільно користуватись послугами «інва-таксі». Міська рада провела відповідні домовленості і забезпечить інвалідів спеціальними пластиковими картками для користування «інва-таксі» із сумою 100 гривень на місяць. Саму машину розміщуватимуть на базі гаража «Швидкої допомоги», оскільки там є диспетчерська служба, а фахівці «швидкої» ефективно здійснюватимуть диспетчеризацію викликів інвалідів.

Утім, представники організації інвалідів висловили побажання, щоб таксі обслуговувало не тільки візочників, а й інших черкащан із вадами опорно-рухового апарата. Адже багато хто ходить на милицях чи протезах. Таким людям дуже важко користуватися громадським транспортом.

- На жаль, у нас існує проблема з перевезеннями інвалідів, - констатував головний спеціаліст управління вуличної інфраструктури, транспорту та зв’язку  Микола Безрідний, - Через відсутність бюджетного відшкодування перевізники не хочуть возити інвалідів. Трапляються випадки, коли водії ігнорують людей на візках. Зі свого боку, ми хочемо також навести лад в цьому питанні, зокрема, хоча б на центральних вулицях пустити по маршрутах автобуси великої місткості, змусити водіїв не ігнорувати вимоги й під’їжджати до бордюрів, а не зупинятися від них за кілька метрів…

tax

- Ми багато років говорили про соціальне таксі, - зазначає голова черкаської міської організації «Всеукраїнської організації інвалідів «Союз інвалідів України» Лідія Чаплюк. – Нині завдяки підтримці компанії «Київстар» воно стало реальністю. Сподіваємося, що до кінця року ця мрія стане реальністю для сотень черкащан.

Як прокоментувала запит редакції менеджер зі зв’язків із громадськістю Київської філії ПрАТ «Київстар» Наталія Дадівєріна, за рахунок коштів, перерахованих компанією, автомобіль обладнають підйомником та GPS-навігатором, а також закуплять телефонні апарати для водія й диспетчера. Окрім цього, «Київстар» планує надавати послуги мобільного зв’язку для координації між водієм і диспетчером.

- «Київстар»  з 2005 року  системно реалізує соціальні проекти в рамках своєї національної програми «Для людей, для країни!» - коментує пані Наталя. – Головна їх мета – вирішити важливі питання конкретного регіону, значна частина таких благодійних проектів компанія реалізує на підтримку та соціалізацію людей з особливими потребами. Зокрема у багатьох містах України успішно реалізовано  широкомасштабний проект «Почуй мене!», в рамках якого введено послуги виклику служб екстреної допомоги «101», «102», «103»  за допомогою SMS для жителів, що мають вади слуху та мовлення. Служба «інва-таксі» у співпраці з «Київстар» успішно працює у Харкові, а незабаром діятиме і в Черкасах.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100