реклама

реклама

Станом на сьогоднішній ранок у місто Умань вже приїхало близько 15 тисяч паломників-хасидів з 19 країн світу. Про це повідомив заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Тимошенко.

За його словами, така кількість прочан – далеко не межа, тому що вранці було відомо про те, що з Одеси до Умані направляються ще 6 000 паломників. Учора ввечері в місто прибули лише 7 000 паломників, тобто за ніч їх число збільшилося вдвічі.

Чартерні рейси сідають в аеропортах Києва, Одеси та Вінниці. Крім організованої прощі, тисячі людей їдуть власним ходом, через те, що між Україною та Ізраїлем скасовано візовий режим. Всього цьогоріч до Умані приїде близько 30 тисяч паломників, що на 10 тисяч більше, ніж торік.

Юрій Тимошенко зазначив, що міська влада в 2011 році ретельно готувалася до приїзду віруючих з інших країн. Разом з тим, за його словами, в місті залишився ряд невирішених проблем, серед них – відсутність достатньої кількості готелів для прочан. Зараз, за словами чиновника, частина віруючих розмістилися в наметовому містечку. Крім цього, існує проблема харчування хасидів, так як в Україні не виробляється кошерна їжа і її возять із-за закордону. Хасиди самостійно влаштували для паломників безкоштовні їдальні.

Разом з тим, Юрій Тимошенко повідомив, що в поточному році була витрачена значна сума з бюджету на реконструкцію міських доріг, а також на встановлення відеокамер для забезпечення безпеки. Про це повідомляє ГолосUA.

Підготувалися до приїзду хасидів жителі Умані. Як інформує ТСН, незважаючи на те, що добродійний фонд заздалегідь оплатив проїзд хасидів у маршрутках Умані, підприємливі водії додатково брали з прочан по 10 доларів за 3 кілометри дороги. Про це розчаровані хасиди вже поінформували ізраїльське Міністерство закордонних справ і поскаржилися на негостинність місцевих жителів.

В аеропорту «Бориспіль» для хасидів розгорнули додатковий термінал. А паспортний контроль прочани з Єрусалима проходять ще у повітрі, аби на землі не було затримок.

У прикордонній службі повідомили, що прочан мають зустрічати найкраще підготовлений персонал і виключно чоловічої статі, тому що надто релігійні паломники-хасиди неадекватно реагують на появу жінки. Крім додаткових працівників аеропорту та прикордонників, тут ще працюють волонтери – допомагають порозумітись гостям і персоналу.

У паломників з собою безліч валіз. А в ящиках хасиди везуть їжу і навіть воду, бо продукти повинні бути строго кошерні. У самій Умані, де за 3 дні розпочнеться святкування іудейського нового року, 60 шеф-кухарів вже почали готувати урочисту трапезу. Кошерні наїдки будуть подавати 800 офіціантів. Для цього спорудили гігантську їдальню.

У радіусі кілометра від могили духовного лідера Рабі Нахмана здається все житло разом із вагончиками і хлівами. Найдешевше ліжко – від трьохсот до восьмисот доларів за добу.

Місцеві кажуть, що у ціну послуг вони закладають моральні та матеріальні збитки, бо хасиди специфічні прочани. «Ламають, трощать, всяке буває... мусолять», – розповідає водій маршрутки.

Уманчани розповідають, що гості з вікон багатоповерхівок кидають сміття, або на балконі можуть розкласти багаття і смажити козу. Про їхні вечірки взагалі ходять легенди. Але хасиди просять їх зрозуміти, вони так розважаються, бо сумувати – це великий гріх. Цадик Нахман заповідав, що життя має бути святом.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100