реклама

реклама

Сиплеться штукатурка, тече дах та немає газу. У невеличкому гуртожитку на вулиці Мендєлєєва, 14/2 сьогодні проживає п'ятеро черкаських родин. Будівля, збудована ще 1938 року, перебуває у жахливому стані та роками не знала капітального ремонту. Як мешканці виживають в таких складних умовах та чому владці не звертають уваги на проблемний будинок – дізнавався сайт vikka.ua.

882087

У старенькому 78-річному гуртожитку кожна родина має дві кімнати загальною площею 24 кв. м. Одна кімната слугує спальнею, а інша – кухнею. Ванної кімнати тут немає, а туалет спільний для всіх.

Мама Олі працює в обласній лікарні та живе у гуртожитку з 1989 року. Зараз на 24 кв. м. мешкає також дівчина, її брат та двоє дітей дошкільного віку. Раніше жив ще й чоловік Олі.

"Дуже багато платимо за гуртожиток – 1500 грн. кожного місяця. Окремих лічильників немає. Є загальний лічильник і показники з нього діляться на всі квартири. Газ не підведений. Їсти Готуємо на електричних плитках. Газовий балон поставити не можемо. Це небезпечно – може вибухнути", – розповідає Оля.

Взимку в гуртожитку температура така, як і в лікарні, бо має єдину систему опалення. Водопровід у кожного підведений окремо. А електрична проводка 40-х років часто загорається.

"Тут і дах протікає. Два роки тому на нього впала сосна. Міняли шифер за свої кошти. Труби в туалеті 15 років тому міняли теж за свій рахунок, але зараз вони вже перегнили. Якщо ми знову не поміняємо їх, то взимку не буде куди ходити в туалет, – бідкається жінка. – Будівля просідає, руйнується, а нікому діла до нашого життя немає. Мама у 2000-му році стояла в черзі на житло, була 68-ю в списку, а цього року вже 172-га".

237142

Цей будинок перебуває на балансі Черкаської обласної лікарні, але утримувати його у належному стані закладу не вистачає коштів. Головний лікар Олександр Дудник каже: проблема в тому, що держава не виділяє кошти на утримання приміщень такого типу.

"Я дав добро, щоб мешканці приватизували житлову площу. Люди живуть там, і це нормально що вони усувають неполадки, які виникають", – пояснює головний лікар.

Працівники лікарні говорять, що коли з'являються проблеми зі світлом чи обвалюється штукатурка, то лікарня по мірі можливостей допомагає лагодити приміщення. Наголошують, що обласна лікарня – це неприбуткове підприємство. Грошей ледь вистачає на першочергові потреби корпусів.

685220

Ніхто із персоналу не міг згадати, що ж раніше було у приміщенні будівлі. А теперішні мешканці кажуть, що раніше в приміщенні гуртожитку були палати для психічно хворих.

Питання розширення житла перебуває в компетенції місцевої влади. Але чиновники навідуються до мешканців будинку лише перед виборами. Обіцяють допомогти, та лише на тих обіцянках діяльність і обмежується, – кажуть мешканці гуртожитку.

Ситуація із житлом  – болюче питання не лише в Черкасах, а й по всій країні. Кімнати у гуртожитках черкащани колись отримували як тимчасове житло. Тепер у них змушені жити разом три покоління. На одну людину припадає менше шести квадратних метрів. І це при тому, що згідно зі ст. 47 Житлового кодексу, норма житлової площі в Україні встановлюється в розмірі 13.65 кв. м. на одну особу.

реклама

Коментарі  

 
-3 #3 Семен 31.08.2016 14:20
Так на них не пропиаришься. Сейчас для пиара дают жилье переселенцам с Лунандона ДНР и ЛНР. Их же надо благодарить за то что привели войну в страну, а кому-то неслыханный доход на этом. Власти на этом имеют такие капиталы что вам и не снилось.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 Эксперт 31.08.2016 14:09
Странный подход у жильцов... почти часный сетор - за столько лет проживания не пробовали ремонт чтоли сделать??? в конце то концов прийдет и к вам приватизация!!! ! потом все равно будет же ваше!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 стабилизец 31.08.2016 12:08
да ладно, давно уж дезертиры колхозного фронта обзавелись собственным жильем, не выписавшись из комнат, которые сдают в аренду либо просто держат пустыми шоб було. о том, шо на предприятиях-собственниках общаг не работает ни один тамошний жилец и говорить нечего. превратились енти клоповники в еще один вид бызнеса только и всего.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100