реклама

реклама

От і минула перша половина вересня – настали оптимальні агрокліматичні строки сівби другої по черзі озимої культури – озимої пшениці. Озима пшениця з групи зернових досить холодостійка культура.

images

Оптимальна температура проростання озимої пшениці перебуває в межах 12-20 °С, - повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань. За умови достатнього зволоження ґрунту сходи при такій температурі з’являються на 5-6-й день.

Якщо температура вище 25 °С, висіяне насіння і проростки масово уражаються хворобами. Сівбу пшениці озимої слід починати з настанням середньодобової температури 15-17 °С і з розрахунку 50-60 діб до припинення осінньої вегетації рослин. Оптимальними строками для посіву вважається період 15-25 вересня.

Сівба в оптимальні строки забезпечує найсприятливіше поєднання чинників зовнішнього середовища, добрий ріст і розвиток та високу продуктивність рослин.

Проте, в кожному конкретному випадку строки сівби слід коригувати в залежності від особливостей сорту, вологості ґрунту, попередника та ін.

Щодо вологозапасів грунту, то наразі вони майже по всій території області вичерпані, - наголосив Віталій Станіславович. Для успішної посівної кампанії вкрай необхідний дощ. За розрахунками синоптиків, з 20 вересня у супроводі зниження температурного фону очікуються невеликі та помірні дощі. При цьому, заморозків, які є небезпечними для польових та городніх культур, не очікується. Температура повітря вночі +3+8°, вдень +11+16°.

За даними Управління АПК в Черкаській області станом на 16.09 посівна озимого ріпаку закінчилась, озимої пшениці вже посіяно близько 4% від загальної запланованої площі, окремі райони почали сіяти озимий ячмінь та озиме жито.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100