реклама

реклама

Цими вихідними, 17 вересня, черкасці святкуватимуть 730-річчя від заснування рідного міста. Існує аж п’ять версій першої згадки міста в літописах. Чому відзначається лише одна з них, офіційному сайту Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького розповів професор ЧНУ Анатолій Чабан.

У 1982–1986 роках Анатолій Юзефович як історик і заступник керівника області з гуманітарних питань очолював групу дослідників із встановлення дати заснування м. Черкаси.

– Дискусія про заснування міста Черкаси тривала з часу утворення Черкаської області, з 1954 року, – розповів професор Чабан. – Але особливої інтенсивності вона набула на початку 1980-их років, з роботи краєзнавця Андрія Васильовича Сердюка, який підготував публікацію для «Черкаської правди», яка називалася «Скільки років Черкасам?»

Після тривалої підготовки за ініціативи тодішніх керівників міста було створено комісію, яка мала вивчити питання про час заснування Черкас. Зусиллями комісії було проведено величезну роботу. Надіслано запити в провідні архівні установи СРСР та за кордон. У 1982-1985 роках було сформовано спеціальну археологічну експедицію, яка досліджувала археологічні знахідки на території міста.

– Комісії, яку я очолював, довелося доповідати в Інституті археології в Москві, який очолював видатний історик Борис Рибаков, Інституті історії СРСР, в Інституті історії України та Інституті археології в Києві. В результаті проведеної роботи було «вигравірувано» 5 основних точок зору про час заснування Черкас, – розповів Анатолій Чабан.

Так, черкаський архітектор Семен Рець стверджував, що початок міста припадає на IV – VIII ст. н.е. Він обґрунтовував це тим, що фортифікаційна направленість річкових терас м. Черкаси засвідчує, що тут повинно було бути місто. На цей час припадають і певні археологічні знахідки. Але письмових згадок про існування в цей час міста нема, тому ця версія залишилася версією.

Краєзнавець Андрій Сердюк вважав, що місто з’явилося в давньоруські часи й пов’язано із так званими «чорними клобуками» – степовими племенами, які боронили південні рубежі Київської Русі у ХІІ ст. Цей погляд також не знайшов підтвердження у письмових джерелах.

Дуже цікавою версією була версія подружжя Сизоненків, які вважали, що Черкаси засновано в 1032 році, коли споруджувалася Пороська лінія оборони. Але цьому не було знайдено ані письмових, ані археологічних підтверджень.

Серйозну версію запропонував Михайло Пономаренко – він пов’язав виникнення Черкас із можливою появою в цих краях черкесів наприкінці ХІІІ ст.

Нарешті, професор Олександр Тканко і Семен Найден відносили виникнення Черкас до XV ст., що підтверджено писемними джерелами.

В результаті дискусії було вирішено дійти консенсусу: взято за основу повідомлення від 1305 року в Густинському літописі, коли було вперше згадано Черкаси, які «взяв литовський князь Гедимін». Комісія зробила висновок, що на той час місто вже існувало. Крім того, наявні археологічні знахідки на території Черкас, які датуються кінцем ХІІІ ст.

2 лютого 1985 року в Інституті історії відбулася дискусія, в результаті якої було підготовлено офіційну довідку за підписом директорів інститутів історії та археології, яка засвідчує, що неперервний розвиток міста простежується тільки з кінця ХІІІ ст. Саме цей період і було визнано початком м. Черкас.

– Відзначивши в 1986 році 700-річчя Черкас, ми говорили, що це не означає, що ми припиняємо дослідження історії. Можливі й раніші знахідки. Наука рухається. Можливо, з’являться якісь нові архівні джерела. Але поки що результати досліджень свідчать, що ми гідно відзначаємо в 2016 році 730-річчя Черкас, – підсумував Анатолій Чабан.

 

 

реклама

Коментарі  

 
+3 #10 Черкащанин 18.09.2016 15:52
Той, хто називає себе "Че і Каси" обманює. Він або нічого не знає, або свідомо дурить людей. Автори нової книги ніякої конкретної дати не називають. Навпаки вони дають діапазон у проміжку 1360-70-х років. І кажуть: вибирайте самі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Василевс 18.09.2016 09:20
"и на окраине земли полянской,четвё ртого дня седьмицы изока 6054 го, подле Царского Села, заложил сруб избицы, наречи поселение се Василицы" (Хроники Василевса).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-6 #8 ЧЕ і каси 17.09.2016 21:50
Пане професоре! Ваша помилка, вірніше помилка ваших часів "досліджень" була в тому, що Ви дозволили собі називати "від фонаря" КОНКРЕТНИЙ рік заснування - створили прецендент побрехеньки.
Тепер он є вже два якісь нові "дослідники", які так само беруться назвати інший, теж вигаданий, але так само начебто КОНКРЕТНИЙ рік.
Після них прийдуть нові, які на основі пари знайдених черепків знову "науково обгрунтовано" спробують назвати третю КОНКРЕТНУ дату...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #7 Остафій 17.09.2016 18:30
Більшість коментарів - пусте потрясіння повітря. А давню історію Черкас, дійсно слід продовжити досліджувати, але не методом ляпання язиками, а на серйозній науковій основі. Було б добре, щоб сучасна міська влада (на відміну від попередників) приділила цьому належну увагу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #6 варфоломей 17.09.2016 17:25
Цитую Без эмоций:
у первого секретаря обкома замов не было. Был второй секретарь (по идеологии)

Второй секретарь занимался промышленностью и строительством. Идеологией правил
один из трёж оставшихся просто секретарей, хотя по статусу был в первой тройке
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #5 Без эмоций 17.09.2016 12:48
у первого секретаря обкома замов не было. Был второй секретарь (по идеологии)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #4 знаючий 17.09.2016 11:46
чому Чабан не розкаже, що САМ встановив 700 років Черкасам, щоб співпадало з його 40-річчям?

а тепер оповідає версії, якими навіть не займався.

чи ви думаєте -- тоді було інакше?))
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 варфоломей 17.09.2016 10:36
Интересно - каким это "заступником" был Чабан у Лутака? Вызывает
интерес вот ещё какой разрез: как в период правления Черевка"видатний історік" определял дату основания села Водяныки, с последующим изданием
шикарного фолианта на эту тему? Тоже интересовался мнением семейства Сизоненков?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Владислав 17.09.2016 10:31
Чабан змовчав, що в ті роки був заступником першого секретаря Обкому КПРС... і дата висмоктана з пальця. Якщо Москві 1000, Київу 1500, то і Черкасам має бути по рангу більше ніж вдвічі менше.
Дата висмоктана з пальця. А Чабан прохфесор-комуняка...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Чабанознавець 17.09.2016 08:26
Професіонал, як завжди!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100