реклама

реклама

Практичне навчання слухачів курсу «Підтримка життя під час травми» відбулося в неділю в обласному Центрі підвищення кваліфікації лікарів.

1 Навчання 1

За легендою, на фабриці трапилася аварія, у якій 12 постраждалих. Команді медиків потрібно було надати першу допомогу, транспортувати травмованих людей до лікарні та стабілізувати стан хворих в госпітальних умовах.

Ролі постраждалих виконали студенти Черкаського медичного коледжу. Хлопці та дівчата, добре загримовані, підійшли до виконання свого завдання творчо: «поранені» несамовито кричали й благали про допомогу, «вцілілі» голосили й удавали істерику, треті від вигляду крові «непритомніли» – загалом атмосферу місця пригоди було відтворено з максимальною точністю.

Директор медколеджу Інна Губенко не приховувала свого задоволення від креативності студентів. А в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розчулено побажала їм, щоб вони після завершення навчання проявили себе гарними фельдшерами – не гіршими, ніж сьогодні показали себе «акторами».

– Зверніть увагу: допомогу надавали лікарі, які звикли працювати не «в полі», а у своїх комфортних кабінетах, – зазначив журналістам помічник інструктора курсів Леонід Федорук, лікар-хірург Третьої міської лікарні Черкас. – Завдання було таке, щоб поставити їй у незвичне становище. Звісно, вони похвилювалися, але впоралися дуже добре.

На висоті були й курсанти.

Сам курс «Підтримка життя під час травми» тривав з 19 по 25 вересня. Серед 24 учасників – лікарі з усієї області, серед інструкторів – фахівці з Великобританії та США. Проведення курсу та навчань організувала ГО «Захист Патріотів» за підтримки та участі Міністерства охорони здоров’я України.

За словами голови облдержадміністрації Юрія Ткаченка, місцева влада докладає значних зусиль для зміцнення матеріальної бази медичної галузі області. Але якщо не буде належно підготовлених фахівців, усі ці зусилля – ні до чого.

– Такі навчальні курси ми проводимо регулярно, – розповів «Прочерку» заступник міністра охорони здоров’я, медичний директор «Захисту Патріотів» Олександр Лінчевський. – Раніше ми навчали військових лікарів, рятувальників, працівників СБУ, вчителів. Сьогоднішній курс, аналоги якому є в усіх цивілізованих країнах, – для цивільних лікарів із Черкаської області. На превеликий жаль, сьогодні в Україні в дорожньо-транспортних пригодах гине більше людей, ніж у війні на сході країни.

Як додала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, навчання цивільних лікарів має значення й для зони АТО, адже там мирне населення постійно зазнає обстрілів, потрапляє в інші екстремальні ситуації, а значна частина медиків, на жаль, залишила регіон. Тож чимало цивільних лікарів погоджуються виїжджати на місяць у відрядження у прифронтову зону.

На запитання журналістів, чому для проведення навчань залучено західних інструкторів – парамедика швидкої допомоги з Великобританії Алекса Бонґарца і хірурга зі США Коліна Меґі, представники міністерства пояснили, що відповідних фахівців в Україні немає. «Ми хочемо медицину як західна – ми мусимо вчитися по-західному, – додав Олександр Лінчевський. – Але наразі «Захід Патріотів» виховує власний, український інструкторський корпус».

Британський парамедик Алекс Бонґарц пояснив, що стиль навчання медиків на Заході сильно відрізняється від традиційного українського.

– Наш стиль навчання – дуже практичний: працювати руками. Оцінювання ж спирається на результати роботи того, хто надавав допомогу, – зазначив фахівець.

Більш розгорнуто пояснив ці відмінності слухач курсів, завідувач травматологічного відділення Смілянської міської лікарні Ігор Іщенко. Незважаючи на звання кандидата медичних наук, 30 років роботи в медицині, з них 10 років роботи за кордоном, пан Іщенко твердить, що йому є чого повчитися у британців та американців.

– Я переконаний, що якби у наших медичних університетах навчали за такою методикою, то рівень наших лікарів був би значно вищим, – наголосив фахівець. – Наведу лише один приклад. У західній медицині є таке поняття – Damage Control System (система контролю критичних пошкоджень). Для нашого лікаря було дивно почути, що, коли є травма черевної порожнини, не треба відразу відновлювати все, що пошкоджено. На першому етапі, до стабілізації стану хворого, потрібно затампонувати рани. Якщо пошкоджний кишківник, достатньо вирізати пошкоджену ділянку і зав’язати кишки з обох боків, як ми зав’язуємо мішечки. А коли буде стабілізовано стан пацієнта, то через добу-три – повернутися до відновлення кишківника. Для нашого лікаря чути це – нонсенс.

Ігор Васильович наголосив, що це – лише один із прикладів. Є багато інших: як проводити реанімацію, як надавати першу допомогу хворим із пошкодженням дихальних шляхів, із пошкодженням кровоносних судин тощо.

– Можна дискутувати, чиї підходи кращі. Але коли ми беремо статистику – вона невблаганна: результат західної медицини на порядок кращий. Нашим західним тренерам задавали складні й провокативні запитання, але на кожне в них є логічна відповідь, – зазначив Ігор Іщенко.

Усі лікарі-курсанти отримали дипломи про проходження навчання. А голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко обмінявся із представниками «Захисту Патріотів» пам’ятними подарунками.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 лікар 26.09.2016 15:22
Перша Міністр, яка зайнялась справжніми проблемами медицини, а не закупівлями у своїх родичів медикаментів. Думаю - з'їдять.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100