реклама

реклама

У Черкасах набрала 250 голосів, необхідних для розгляду, петиція, першою  зареєстрована на сайті Черкаської міської ради. Нагадаємо: за впровадження механізму подачі черкащанами електронних петицій міська рада проголосувала наприкінці січня цього року, відповідний механізм на сайті міської ради було впроваджено на початку вересня

петиция2

- Моя петиція стосувалася необхідності встановлення світлофора на перехресті Шевченка-Іллєнка, як одному із найбільш небезпечних у Черкасах, - констатує адвокат, співзасновник юридичної агенції «Прав Ком», голова правління «Cherkasy ІТ Cluster» Микола Кудрявцев. – Петицію було зареєстровано 8 вересня – і 250 голосів, необхідних для її розгляду органами влади, петиція набрала 23 вересня. Я уже чув, що після того депутати проголосували за включення до програми соціально-економічного розвитку міста встановлення світлофора на цьому перехресті. Проте, включення цього питання до ПСЕР не є гарантією:  зворотні зміни  можна внести на будь-якій сесії.  З юридичної точки зору, петиція також не є    обов’язковою для виконання владою – проте, саме завдяки їй чиновники можуть переконатися, що саме ця проблема непокоїть велику кількість людей, і що просто «спустити на гальмах» це питання не вийде. Моя петиція, набравши необхідну кількість голосів, продовжує їх набирати (наразі їх 283). Тож головна роль петицій -  донести до чиновників актуальність проблеми - і об’єднати людей у відстоюванні необхідності її вирішення.

Про готовність допомогти місту доопрацювати механізм подачі електронних петицій заявив засновник черкаської громадської ініціативи «Нові люди» та однієї із найбільших ІТ-компаній «eKreative» Віктор Євпак: - Це важливий інструмент демократії, механізм нового типу спілкування влади і громади – і, як люди, що неодноразово допомагали місту у впровадженні електронних методів народовладдя (Громадський бюджет,  Громадське телебачення та радіо, розробка проекту єдиної системи громадського транспорту), ми готові допомогти у  вдосконаленні цієї системи. Зокрема – у розширенні можливостей подачі електронних петицій,  в усуненні  потенційного елементу маніпуляцій, яким є відкрита система реєстрації. Дієвим механізмом  забезпечення прозорості процесу голосування та унеможливлення «накрутки» голосів у підтримку петиції є прив’язка аккаунта до банку ІД або соціальних мереж – і ми готові відповідно допрацювати цей механізм – як наш внесок у забезпечення розвитку дієвих інструментів демократії для громади нашого міста.

***

Історія появи у Черкасах електронних петицій (від Миколи Кудрявцева):

Згідно закону «Про звернення громадян», електронна петиція є особливою формою колективного звернення, що має бути розглянута у термін до 10 робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду (а це - не пізніше як через 3 робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на її підтримку). Відповідь на електронну петицію оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу, якому вона була адресована, не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду.

У 2012-13 рр., коли я працював у міській раді, ми намагалися прийняти новий Регламент роботи виконкому, щоб «легітимізувати» електронні звернення. На той час законодавство взагалі не звертало уваги на електронні звернення, листування і т.п., якщо це не було пов’язано із цифровим підписом.

Але в раді ми зробили форму на сайті для звернень громадян та для запитів на публічну інформацію, причому відповідь могли отримати як у електронному так і у паперовому форматі - і це працювало. У 2014 р. я створив положення Регламенту виконкому і міськради про запровадження електронних петицій. Та через постійну боротьбу у депутатському корпусі, ні у кого навіть «не дійшли руки», аби розглянути це питання – тож проект пішов «у стіл».

Основу для розгляду електронних петицій у Черкасах було закладено наприкінці 2015 року – уже після відповідних законодавчих змін на рівні держави.

30 січня 2016 року Черкаська міська рада  підтримала проект рішення про електронні петиції. До Статуту територіальної громади міста Черкаси (затверджений рішенням Черкаської міської ради від 16.07.2009 №4-1347) було внесено нову статтю: «Особливою формою колективного звернення громадян є електронна петиція. Електронна петиція розглядається за умови збору на її підтримку протягом не більш як одного місяця з дня її оприлюднення не менше 250 підписів. Порядок розгляду електронної петиції визначається міською радою».

Можливість  подачі електронних петицій на сайті  Черкаської міської ради з’явилась 7 вересня 2016 року

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100