реклама

реклама

index 18 грудня в Черкаській області відбудуться вибори голів та депутатів 3 об’єднаних територіальних громад. Дві з них у Корсунь-Шевченківському районі і одна у Тальнівському. Відповідне рішення опубліковане на сайті ЦВК від 7 жовтня 2016 року № 437.

У коруснь-Шевченківському районі громада обритатиме представників до Стеблівської селищної об’єднаної територіальна громади Корсунь-Шевченкького району, яка включає смт Стеблів, села Дацьки, Переможинці, Прутильці, Яблунівка, Комарівка, Хильки, Сидорівка, Гута-Стеблівська, Скрипчинці, Шендерівка, Нова Буда. У межах цього ж району вибори відбудуться до Набутівської сільської об’єднаної територіальної громади, до складу якої ввійшли села Нетеребка, Набутів, Бровахи, Буда-Бровахівська, Деренковець, Драбівка, Кичинці, Мірошниківка, Корнилівка, Паськів, Сахнівка та селища Червоне, Сахнівське.

У Тальнівському районі обиратиметься міський голова та депутати ради міської об’єднаної територіальної громади, до складу якої входить місто Тальне, села Соколівочка, Червоне Гордашівка, селища Здобуток Степне, Тарасівка.

Передував виборам довгий процес обговорень, розрахунків спроможності цих громад, прийняття відповідних рішень рад на місцевому рівна та висновків ОДА. Громади у творені з урахуванням методології та фінансово-економічної спроможності подальшої діяльності. Передбачається, що після виборів та оформлення відповідних документів нові адмінодиниці отримають прямі міжбюджетні відносини і зможуть самостійно вирішувати більшість питань місцевого значення, як це вже наразі роблять Білозірська, Єрківська та Мокрокалигірська ОТГ на Черкащині та ще півтори сотні ОТГ в Україні.

Варто нагадати, що ще дві нові Черкаські ОТГ днями отримали від ЦВК відмову з технічних чи то політичних причин у призначенні перших виборів. Це Зорівська ОТГ, де всупереч ряду нормативно-правових актів ЦВК вбачає правову колізію у розміщенні громади на межі районів. А також відмову отримала Ротмистрівська ОТГ, де на 4 грудня призначені інші вибори сільського голови с.Ротмистрівки у зв’язку з достроковим припиненням повноважень попередника. На думку ЦВК вибори до ОТГ призвели б до фактичного зупинення розпочатого виборчого процесу. Дуже дивна ситуація надавати перевагу виборам голові сільради, якого по суті не може бути після об’єднання у ОТГ. Разом з тим своїм рішенням ЦВК забрала можливість у Ротмистрівській та Зорівській ОТГ отримати прямі міжбюджетні відносини та всі інші переваги від децентралізації влади на початку 2017 року.

За прогнозованими оцінками бюджети нових ОТГ збільшаться в рази за рахунок власних податків та зборів, а також субвенцій на освіту, медицину, розвиток інфраструктури.

Центр розвитку місцевого самоврядування (колишній офіс реформ) до виборів підбере та навчить експертів, які допоможуть новоствореним ОТГ швидко та якісно налагодити свою роботу та залучати додаткове фінансування, інформує у "Фейсбуці" Сергій Слинько, Регіональний координатор Центру розвитку місцевого скамоврядування (офісу реформ)

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100