реклама

реклама

Більше 300 оригінальних експонатів, пов’язаних із творчістю письменників Черкащини зберігається у фондах Кабінету-музею «Літературна Черкащина» Черкаського колегіуму «Берегиня». На стендах, які експонуються в навчальному класі звичайної школи, можна знайти рідкісні збірки, рукописи, фотографії та особисті речі письменників. Таку унікальну колекцію зібрав та постійно використовує в навчальному процесі вчитель-методист вищої категорії Микола Гудима. Про це пише "Нова Доба"

4

У музеї діє близько 10 відділів і велика кількість змінних стендів. Тут можна побачити українські національні костюми, гончарні вироби, ляльки-мотанки, рушники з 5 областей України, фотографії кобзарів Черкащини, видання колядок та щедрівок, закордонні журнали, подаровані із історико-культурного заповідника Переяслав, «Кобзар» та солдатська фляга, які пройшли дорогами війни та багато іншого.

За словами засновника кабінета-музею, таку колекцію він збирав фактично протягом всього життя.

– Коли 1996 року я прийшов працювати в колегіум «Берегиня», то в мене вже була колекція: збірки творів, газетні вирізки, листівки, – розповідає засновник музею, вчитель української мови та літератури Черкаського колегіуму «Берегиня» Микола Гудзима. – Постало питання, як це можна використати, щоб його могли бачити учні. Зрештою було вирішено створити кабінет-музей. 2004 року заклад було створено, ще через два роки його вдалося зареєструвати як окремий музей.

За словами вчителя, з того часу кількість експонатів значно зросла. В цьому допомагають і колеги, і учні, і просто певні життєві ситуації.

– Якось проводили відкритий урок у нашому музеї. До речі, уроки тут проводяться щодня. І одна з учительок після завершення підійшла і запропонувала подарунок: рушник, вишитий чорним. А я саме такий шукав уже протягом тривалого часу для того, щоб оформити експозицію «Письменники Черкащини про Голодомор».

Для спеціалістів, літературознавців, краєзнавців, істориків, напевно, найцікавішими об’єктами музею є рідкісні збірки творів черкаських письменників або письменників українських, оздоблених черкаськими ілюстраторами. Серед речей, якими особливо пишається Микола Гудзима, оригінальне видання «Енеїди» Котляревського 1948 року з ілюстраціями нашого черкащанина Івана Їжакевича, «Лісова Пісня» Лесі Українки 1950 року з малюнками і авторськими примітками художника Михайла Дерегуса та великий ілюстрований «Кобзар» Тараса Шевченка 1964 року.

Учні, особливо молодших класів, найбільше цікавляться речами, які належали письменникам, або таким, що просто відповідають духові того часу. Серед таких можна знайти не лише особисті речі, ручки, годинники, а й музичні інструменти.

– Найбільшою річчю в нашому музеї є піаніно, якому більше, ніж сто років. Це річ німецької фірми, привезена звідти в Умань. Згодом музикальний інструмент перевезли в Черкаси, потім батьки купили дитині сучасне піаніно, а це віддали в нашу школу. Цей експонат виконує не лише декоративну функцію. Наші учні грають на ньому під час літературно-музичних заходів.
Ще однією окрасою кабінету-музею є оригінальний стіл, який використовували письменники 60-х років минулого століття. На ньому можна побачити канцелярське приладдя, ніж для конвертів, портсигар, періодичні видання того часу «Барвінок», «Знання та праця», томики Пушкіна та Шевченка і навіть невеличкий бюст Франка.

– Серед наших учнів вже склалася певна традиція: той хто хоче дуже добре написати твір, обов’язково має посидіти трішки за цим столом, – розповідає учениця 7-В класу колегіуму «Берегиня» Олена Вітровська. – І взагалі це дуже красивий кабінет. Тут багато красивих і дуже цікавих експонатів, і ми дуже радіємо, коли уроки української мови чи літератури проходять саме тут. Особисто мені найбільше подобаються вишиті рушники. Вони такі гарні, що просто не можна відвести очей.

У «Берегині» музей – надзвичайно популярне місце проведення не лише уроків, а й просто вільного часу. Тут постійно відбуваються виставки, зустрічі з письменниками, літературні вечори, відкриті уроки тощо. Коли ж погода і наявність вільного часу дозволяють ініціативний засновник музею із понад 40-річним педагогічним стажем разом із дітьми відправляються на екскурсії літературними місцями не лише Черкащини, а й України. У «колекції» таких мандрівок є відвідання музеїв Лесі Українки, Старицького, Лисенка, Тичини, могили Івана Франка та багато-багато іншого.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100