реклама

реклама

Проведений відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Черкаси (далі відділення) аналіз стану виробничого травматизму та профзахворюваності у м. Черкаси у І півріччі 2016 року показує, що на підприємствах, в установах та організаціях міста (далі – підприємства) спостерігається тенденція до зменшення рівня виробничого травматизму та професійних захворювань. Проте у І півріччі 2016 році стався 1 нещасний випадків із смертельним наслідком. У І півріччі 2015 році виробничого травматизму із смертельним наслідком не було.

Так на підприємствах міста у І півріччі 2016 року сталося 7 нещасних випадків, що пов’язані з виробництвом, кількість осіб, що постраждало - 7, у тому числі 1 смертельно. У І півріччі 2016 року також складені 5 актів за формою Н-1 на страхові нещасні випадки, що сталися у минулому році, в тому числі на 2 випадки із смертельним наслідком.

В порівнянні з аналогічним періодом 2015 року на 66,70 %, зменшилась кількість нещасних випадків (з 21 до 7), кількість травмованих зменшилась на 66,7 % (з 21 до 7). Серед травмованих кількість травмованих: чоловіків – 3 (42,9 %) , жінок – 4 (57,1%).

З розподілу нещасних випадків відповідно до виду економічної діяльності - 42,86% випадків сталося в галузі промисловості, по 14,29% - у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування, галузі оптової та роздрібної торгівлі, галузі державного управління, галузі охорони здоров’я.

Основними причинами нещасних випадків, як і в попередніх періодах, є організаційні - невиконання вимог інструкції з охорони праці, які складають 57,1 % (4) від загальної кількості, 42,9 % (3) нещасних випадків сталися через психофізіологічні причини - 2 випадки сталися внаслідок особистої необережності, 1 – травмування внаслідок протиправних дій інших осіб.

Відповідно розподілу нещасних випадків по підприємствах з кількістю працюючих:

-  до 20 працюючих - 1;

-  від 20 до 50 працюючих – 1;

- понад 50 працюючих – 5.

У І півріччі 2016 року на підприємствах області зареєстровано 1 професійне захворювання (у 2015 році - 2). Основним шкідливим виробничим фактором, який спричинив виникнення професійного захворювання, є хімічний фактор.

Взагалі у І півріччі 2016 року страховими експертами взято участь у роботі 19 комісій з розслідування нещасних випадків, на які надійшли повідомлення про нещасні випадки від підприємств. Притягнуто до адміністративної відповідальності 2 роботодавця за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок.

Станом на 01.07.16 до відділення у відповідності з вимогами «Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1232 від 30.11.2011 року, надійшло 2 повідомлення про наслідки нещасних випадків, що сталися у І півріччі 2016 року, за формою Н-2.

Відповідно поданої інформації потерпілі одужали та стали до роботи. Стійкої втрати працездатності МСЕК не встановлено. Сума відшкодування згідно із листком непрацездатності та проведеною перевіркою правильності нарахування сум виплат при тимчасовій втраті працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі Фонд) становить 15011,22 гривень. Четверо потерпілих станом на 01.07.16 продовжили хворіти.

У зв’язку із нещасним випадком із смертельним наслідком сім’ї потерпілого було виплачено одноразову допомогу у розмірі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Відділенням постійно проводиться цілеспрямована робота з виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у сфері профілактики виробничого травматизму. Ця робота проводиться у тісній співпраці з місцевими органами влади, профспілками, роботодавцями, управлінням Держпраці у Черкаській області.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100