реклама

реклама

Презентація книги «З пам’яті народної» історика, краєзнавця, поета з Чигиринщини Олександра Солодаря відбулася 7 грудня в Черкасах та 8 грудня – у Чигирині. Книжка побачила світ у черкаському видавництві Юлії Чабаненко.

– Мені пощастило народитися в родині, де з покоління в покоління передавали неоціненний скарб родинних передань... Пощастило бути чигиринцем, – зазначив автор, який розпочав збирати інформацію про чигиринську старовину з переказів своїх дідів і бабусь.

Десятиліття подорожей Чигиринщиною, та й не тільки Чигиринщиною із блокнотом, а відтак – диктофоном і відеокамерою вилилися в цілу серію книжок з народної історії краю.

– «З пам’яті народної» – це результат багаторічних фольклорно-етнографічних досліджень у «місті стольному козацькому» та його околицях, – зазначив черкаський краєзнавець Сергій Ганницький. – У монографії професійного історика Олександра Солодаря задокументовано свідчення про життя, побут і традиції місцевого населення, вихоплено з небуття сотні зразків усної народної творчості: приказки і загадки, легенди і перекази, обрядові, родинно-побутові пісні й балади, історичні думи, замовляння. Окремим розділом подані матеріали польових розвідок, проведених на Чигиринщині іншими дослідниками, які раніше ніде не публікувалися.

Сам автор видання під час презентації висловив своє занепокоєння тим, що краєзнавці зазвичай не переймаються фольклорними дослідженнями, адже носії народної пам’яті – люди, й цінні відомості про живу історію краю відходять разом із ними.

– В мене не раз бувало так: відвідаєш когось із старожилів, кілька годин записуєш їхні розповіді... А потім поспішаєш на автобус, обіцяєш повернутися за кілька днів чи тижнів. Повертаєшся – а людини вже нема... – із сумом розповів Олександр Іванович.

На переконання дослідника, фольклорні записи – неоціненні. Якщо в архіві можна дізнатися про саму подію, то живі враження про неї зберігаються лише у пам’яті людей.

– Не лінуйтеся записувати свої родинні перекази, адже саме з них складається пам’ять народу! – закликав земляків Олександр Солодар.

Фото зі сторінки події у "Фейсбуці" та Сергія Ганницького.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Таки-так 10.12.2016 15:13
Цитую Андреевич:
Молодец!!!

Все нормально. Але занадто нарцисизму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Андреевич 09.12.2016 19:14
Молодец!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100