реклама

реклама

Під час сесії Черкаської міськради 16 грудня було ухвалено зміни до міського бюджету 2016 року і бюджет 2017 року. Рішення депутатів прокоментувала для журналістів директор департаменту фінансової політики міськради Наталія Джуган.

Джуган

За її словами, зміни до бюджету-2016 року стосувалися, зокрема, доходної частини. Черкаси не виконують бюджет по одних доходах (продаж майна, землі), натомість перевиконують по інших (надходження від єдиного податку і податку на доходи фізичних осіб).

Відбувається також перерозподіл видаткової частини. Більше коштів піде на зимове утримання доріг, фінансову підтримку КП «ЧЕЛУАШ», внутрішні ремонтні роботи в комунальних закладах тощо – за рахунок тих видатків, які розпорядники просто не встигають виконати.

Крім того, були пропозиції від департаменту комунального господарства щодо перерозподілу коштів цього департаменту: додаткові гроші підуть «Черкасиводоканалу» на придбання обладнання, дирекції парків для поліпшення облаштування рекреаційних зон тощо (за рахунок робіт, які вже немає часу виконати).

Депутати не погодили тільки пропозицію про додаткові видатки розміром у 1 млн 600 тис. на утримання зелених зон у грудні.

Що ж до бюджету на 2017 рік, він базується на державному законодавстві, яке, до речі, вимагає від місцевих рад схвалити бюджети до 25 грудня. Хоча державний бюджет ще не прийнято, але на місцях уже знають про те, які трансферти звідти очікувати – є відповідні листи Міністерства фінансів.

Бюджет Черкас враховує підвищення заробітних плат (як відомо, мінімальна сягатиме 3200 грн). Водночас департаменту освіти та гуманітарної політики доведеться провести «заходи з оптимізації витрат» на суму в 43 млн грн, а департаменту охорони здоров’я – більше ніж на 20 млн грн.

– Але ми бачимо, як таку оптимізацію можна провести без погіршення надання послуг громаді, – переконана Наталія Джуган.

На капітальні видатки (бюджет розвитку) передбачено 241 млн грн, але на що підуть ці видатки, розпишуть згодом, після схвалення плану соціально-економічного розвитку міста на 2017 рік.

75 млн грн планується сплатити по гарантованих містом боргових зобов’язаннях комунальних підприємств щодо ЄБРР і Світового банку.

– І ще один момент: держава знову перекладає на плечі місцевих бюджетів додаткові повноваження. Торік це було 200 мільйонів гривень (фінансування професійно-технічної освіти, пільгових перевезень, недостачі коштів на заробітні плати, різниці в тарифах). Цьогоріч на нас «переклали» удвічі більше коштів (енергоносії, видатки з утримання закладів освіти тощо) – держава фінансує тільки зарплати педперсоналу, й то не повністю, – зазначила Наталія Джуган.

Загалом бюджет Черкас становитиме близько 2,5 млрд грн. На думку фінансиста, збільшення доходної частини до певної міри є ризикованим – її збільшували не тому, що бачили додаткові джерела доходів, а тому, що бракувало на видатки.

– Й це при тому, що є обґрунтовані побоювання, що держава може забрати з місцевих бюджетів кошти від паливного акцизу, – насамкінець зазначила пані Джуган.

Між іншим, міський голова Анатолій Бондаренко дивиться на бюджет, як здається, більш упевнено.

– Цьогоріч нам довелося взяти на себе додатково 200 мільйонів видатків, і ми з цим непогано впоралися. На наступний рік курс по покращенню життя черкащан продовжимо, – із бадьорою усмішкою виголосив мер під час сесії міськради.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 Говори по-русскиилиУМИРАЙ 21.12.2016 02:12
Никакая она не черкасская. Понаехавшая как 100% гор.исполкома
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #2 паритет 18.12.2016 14:15
Мнение Джуган - одна сторна дела. Половина депутатов за бюджет не голосовали, почему Прочерк не дает их мнение?? :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 Сожителю ейо 17.12.2016 22:44
-памперснореволю ционный приает!! Й букетик цвітофф на порозі - от XХY=LO!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100