реклама
Sucurity Police

реклама

25 грудня черкащани вперше відзначили  Різдво Христове разом  з усім світом в рамках всеукраїнської акції «Україна і світ святкують Різдво разом». Міжконфесійний комітет з відзначення R500 в Черкаській області організував на площі «Хрещатик-Сіті» та з продовженням у обласній філармонії в Черкасах 5-тигодинний  різдвяний марафон. Упрограмі були:  різдвяні пісні, флеш-моб, розіграш подарунків, лотерея, майстер-класи для дітей з виготовлення новорічно-різдвяних прикрас та фотографування у тематичних фотозанах. Всього у заході взяло участь майже півтори тисячі черкащан.

Стартувало свято на площі «Хрещатик-Сіті». На сцені, прикрашеній різдвяними вогнями, зазвучало:  «Христос народився! Славімо Його!»  І  містом покотилося різноголосся віншувальних пісень та різдвянок.

Голова Міжконфесійного комітету з відзначення R500 в Черкаській області Валерій Бєляєв пояснив: «25 грудня – справді особливий день в житті Укаїни. Багато людей чекали того часу, коли ми будемо святкувати Різдво разом з усім світом. Завдяки новонародженому Богу колись змінився хід історії. І зараз змінюються життя людей і суспільство. Бо Господня заповідь – любіть один одного – проголошується у всіх містах. Тож нехай любов Господня пробуває  в наших серцях – на благословення кожного з нас і нашої держави!»

У Біблії  точна дата народження Ісуса Христа відсутня. Лише в 431 р. на Ефеському соборі було прийнято рішення про відзначення Різдва Христового 25 грудня - на наступний день після зимового сонцестояння, у переддень Нового року. Та враховуючи невідповідність між астрономічним і календарним рахуванням часу в Юліанському календарі, в 1582 році Папа Григорій XIII ввів інший календар, знаний нині як Григоріанський.  Вже до ХVI століття невідповідність  між календарями становила 10 днів. Зараз це розходження  -  близько 14 днів. Сьогодні жодна країна не живе за Юліанським календарем. Він залишився для визначення фіксованих календарних святкових дат лише в деяких православних Церквах – переважно Росії, України та Бєларусі. Хоча самі Церкви у своєму звичному житті також користуються Григоріанським календарем.

Цього року у  Верховній Раді України зареєстровано законопроект №5496 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України», який пропонує законодавчо затвердити святкування Різдва Христового 25 грудня та 7 січня . Депутати різних політичних сил, різних поглядів, конфесій та релігійних переконань зійшлися на думці, що Україна повинна розпочати традицію -  святкувати Різдво Христове разом зі всім світом.

Голова науково-історичного відділу Міжконфесійного комітету R500 Павло Валенчук пояснив, чому Різдво святкується в рамках 500-ї річниці Реформації: «Народження Ісуса Христа свого часу вплинуло на хід світової історії. Почалися нові стосунки між людьми, нове ставлення до віри. Але пройшло кілька століть, і християнство обросло різними традиціями…500 років тому у світі почався рух, котрий був покликаний повернути християнство  до його початків  - тільки віри, тільки Писання… І тоді це вдалося. Сьогодні багато людей називають себе християнами, але не живуть так, як того хоче Бог. Бути християнами – це не лише на Різдво чи Пасху ходити до церкви, це щодня творити добро нужденним людям, любити їх. І це символічно, що  саме з народження Христа ми починаємо відзначати рік Реформації в Європі. Ми сподіваємося, що в суспільстві почнеться духовне пробудження для позитивних змін».

На площу «Хрещатик-Сіті відсвяткувати народження Спасителя прийшло майже півтори тисячі черкащан. Всі вони змогли взяти участь у безкоштовній лотереї, розіграші якої відбувалися щогодини 5 разів. Серед призів були: абонементи на ролером, на ковзанку, на боулінг, в фітнес-центр, mp3-плеєри, і головний приз – смартфон.

Учасники свята влаштували флеш-моб з ліхтариками – площа ніби перетворилася на  зоряне небо ночі, коли народився Ісус. А щоб люди не мерзли, їх безкоштовно пригощали гарячим чаєм. Водночас – розважали переодягненні волхви, пастухи і верблюд, з якими можна було тут же зробити фото.   Та справжня фото-феєрія відбулася у фойє філармонії. Там на гостей свята чекали три тематичні фотозони: «Різдво», «Домашній затишок» і «R500». Кожного охочого фіксували на пам’ять професіонали –фотографи. Надалі ці світлини з’являться у групі в Фейсбуці. Моделі світлин, які до 7 січня наберуть найбільше лайків, отримають на українське Різдво подарунки.

Та особливо відчули дух Різдва цього дня дітлахи. Вони змогли «доторкнутися» до свята  руками. Спеціально для найменшеньких працювала зона поробок. Дітки робили сніжинки, різдвяні підсвічники, декупаж, прикраси на ялинку з макаронів, оргіамі, аквагрим та вчилися пісочної анімації.

А коли прийшов час різдвяного концерту, зал філармонії був забитий вщерть. 11 церков  з 4-х конфесій  обласного влаштували справжнє різдвяне віншування. Протягом 2х годин звучали десятки різдвянок: як класичних – у виконанні хорів, так і сучасних у  виконанні груп прославлення. Та попри різноманітність стилів, кожна пісня славила новонародженого Бога.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Ти як Терешко з конопель 27.12.2016 10:08
Цитую 007:
Це нам вже таким чином католицизм нав'язують?

Вже навіть психічно хвора Вітренчиха таку пургу не гонить, а ти тільки проснувся, "Бонд" недодєланий!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 007 27.12.2016 07:13
Це нам вже таким чином католицизм нав'язують?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100