реклама

реклама

Угода про асоціацію між Європейським Союзом та Україною та рішення про безвізовий режим для українців – це цілком різні, не пов’язані між собою речі. Водночас, і одна, і друга угода створюють для українців додаткові переваги. Про це журналістам розповіли нещодавно в Одесі українські та польські експерти в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Участь у проекті взяв і кореспондент «Прочерку».

 

Марциновський Як показує практика, чимало українців навіть не знають, що Угода про асоціацію з ЄС діє вже рік, і вважають, що Європа щоразу відкладає укладання цього документу. Натомість, наразі відкладається лише внутрішнє рішення ЄС про лібералізацію візового режиму для громадян України, яке не має жодного відношення до Угоди про асоціацію. Більше того, значення «рішення про безвіз» часто перебільшують – воно, в разі прийняття, буде стосуватися лише короткострокових поїздок українців до країн ЄС і не дає права на роботу і навчання.

Як наголосив журналіст-міжнародник, кореспондент «Європейської правди» Анатолій Марциновський, Угода про асоціацію з ЄС, яка діє вже рік, передбачає в основному економічну співпрацю.

– Ця Угода – всеохоплюючий, амбітний та новаторський документ, спрямований на підтримку основних реформ в Україні, – зазначив пан Анатолій.

Угода про асоціацію, яка складається із понад 1200 сторінок, передбачає дію поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Дозволяючи ввезення українських товарів на свою територію, Європейський Союз іде на суттєві свідомі поступки Україні. Разом із тим, запровадження таких поступок не є миттєвим, воно розраховано на кілька років (усі дати чітко прописані в Угоді) й дедалі активізується.

Більше того, хоча повноцінна зона вільної торгівлі офіційно запрацювала з січня 2016 року, безмитний доступ на ринки ЄС для більшості українських товарів було відрито ще у квітні 2014 року – це рішення Євросоюз тоді ухвалив у односторонньому порядку. Було скасовано 95% ввізних мит ЄС на промислові товари та 84% – на сільськогосподарську продукцію. Також тоді ж почали діяти так звані тарифні квоти, які дозволяють ввезти безмитно певний обсяг продукції (після чого треба платити мито). Із початком 2017 року, що б там не вирішили Нідерланди після свого сумновідомого референдуму, відбудеться чергове скорочення ввізних мит ЄС для українських товарів.

За попередніми оцінками Держстату, на які посилається «Європейська правда», за перші десять місяців 2016 року експорт українських товарів до ЄС виріс на 2,5% у номінальному вимірі. Передусім Україна постачає до Євросоюзу соняшникову олію, товари машинобудування, вироби із деревини. Важливою статтею експорту є мед.

Разом із розширенням торговельних відносин, відповідно до Угоди про асоціацію відбувається гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС. Україна зобов’язалася протягом десяти років імплементувати понад 300 нормативних актів ЄС. Ця робота покликана, зокрема, наблизити українські стандарти до європейських, а отже зняти непотрібні бар’єри для економічної співпраці. І навіть якщо Україні врешті не вдасться вступити до ЄС, ця робота в будь-якому разі принесе величезну користь.

– Знаєте, як, приміром, Грузія позиціонує себе в міжнародних відносинах? Ось слова із одного промо-ролику цієї країни: «Грузія підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Отож тепер усе, що виробляють у Грузії, може бути легко та вільно експортоване до Євросоюзу», – навів приклад Анатолій Марциновський.

Як наголосив експерт, на фоні дискусій у ЗМІ про проблеми євроінтеграції України часто залишається непомітним прогрес, якого досягнуто. Але він є, й результати щороку стають дедалі помітнішими. Український бізнес, у тому числі середній та малий, із часом все більше дізнаватиметься про переваги економічних стосунків із ЄС, і така співпраця розширюватиметься.

За словами українських експертів, торгівля з Євросоюзом, з огляду на велику кількість вимог до якості товарів, багатьом представникам бізнесу може здаватися складною справою. Це справді так, але вона – не тільки складна, а й дуже перспективна, оскільки передбачувана, стабільна і зрозуміла.

Максим СТЕПАНОВ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #4 Реаліст Комаров 02.01.2017 12:00
Безвіз потрібен приблизно 3-5 процентам черкащан. А іншим він до лампи. Отже, мабуть і не варто про це писати та обговорювати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 ЦЕЭУРОПА 02.01.2017 09:55
Украинцы, украдкой подтеревшись гидностью и национальным
самосознанием, с радостью готовы работать за минимальную
зарплату в той же Польше. Когда кушать хочется, то все
красивые разговоры о «цеЕвропе», которые велись во
время Майдана (и ведутся до сих пор), становятся
неуместны и откровенно противны. Тем более на фоне
наглых лоснящихся рож Порошенко, Коломойского или
Авакова, которые, в отличие от простых украинцев,
после Майдана значительно увеличили уровень своих доходов.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 бульба 02.01.2017 00:01
комусь цікаво цергова маячня. Наїлися браття евроопи, але пізно. Країну кончили.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Муха 01.01.2017 19:17
Подготовка к зраде...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100