реклама

реклама

Завдання України – не швидке досягнення якихось цілей, а передусім сталий розвиток. На цьому наголошує група українських інтелектуалів («Несторівська група»). Деякі ідеї, напрацьовані «несторівцями», презентував нещодавно українським журналістам член групи Євген Глібовицький – в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Участь у проекті взяв і кореспондент «Прочерку».

 

Глiбовицький За словами експерта, понад 90% чинних на сьогодні в Україні законодавчих норм – із часів СРСР. Той факт, що наша держава у своєму розвитку відштовхується від радянських традицій, є одною з причин наших невдач. Нагадаємо, Сінгапур, котрий перескочив «із третього світу в перший», як колишня британська колонія відштовхувався від британських традицій.

Радянські інституції є вкрай незручними в умовах сучасної України, тому люди на різних рівнях намагаються їх «розмити». Найлегший спосіб це зробити – це... корупція. Тому одним із шляхів для подолання корупції є оновлення законодавства України. Протягом останньої чверті століття це робили за прикладом різних країн. Із 2008 року магістральним шляхом Україна обрала приклад ЄС, що відобразилося в укладанні Асоціації України з ЄС.

Важливою передумовою сталого розвитку є панування цінностей розвитку. Як зазначає відомий американський науковець Рональд Інґлегарт, тільки панування в суспільстві цінностей розвитку (демократія, взаємоповага, толерантність) дозволяє досягти сталого прогресу. Натомість в Україні серед більшості населення панують інші цінності – цінності виживання (економічна і фізична безпека, прагнення до набуття матеріальних цінностей, нетерплячість до інакшості тощо).

Як наголосив Євген Глібовицький, українці протягом десятиліть – виживають. Упродовж ХХ століття народ накопичив великий багаж страждань, який, на жаль, поповнюється й нині. Наразі українці намагаються «позичити безпеку», що виражається в підтримці Євроінтеграції, прагненні в НАТО. Угода про асоціацію з ЄС стабілізує потік реформ. Але треба розуміти, що, навіть за умови сталості, ці реформи не дадуть швидкого результату. Успіху доведеться чекати не роки, а покоління.

Нещодавно «Несторівська група» презентувала «Договір гідності заради сталого розвитку», який передбачає поступовий перехід України від цінностей виживання до цінностей розвитку. Перехідним пунктом від «загроженості безпеки» до «сталості розвитку» пропонується зробити «сталість безпеки». Так, перше ніж перейти від роздумів про те, як вижити, до роздумів про те, як утримувати сталість якості життя, українцям слід замислитися над тим, що таке гідне життя, як людина може впливати на зміни, які можна зробити перші кроки в потрібному напрямку тощо.

Максим СТЕПАНОВ

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 YouMustMurder 02.01.2017 12:24
Какие грантоеды умные. Типа советские законы не исполняются из-за коррупции, а понапринимаем европейских - их то конечно наши бюрократы будут исполнять
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Петрович 02.01.2017 00:51
Біда нашого законодавства у його недосконалості. Тобто у його викорстанні застосувується принцип "закон як дишло". Нагляд за дотриманням законодавства з прокуратури зняли, а кому передали? Новий КПК дозволяє злочинцям уникати ув'язнення різними шляхами і головне, що все законно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100