реклама

реклама

Кіборги, хоробрі та відчайдушні українці, тримали оборону  Донецького аеропорту більше двох сотень діб два роки тому. Про життя в бойових умовах, біль, сміливість і віру в перемогу – прем’єра фільму «Воїни духу». Вона відбулась учора в кінотеатрі «Україна».

19

В історії країни ДАП став символом боротьби за кожний метр рідної Батьківщини. Багато з його захисників тоді загинули. Серед них і 11 черкащан. Ті ж бійці, яким вдалося вижити, нині живуть, здавалося б, звичним життям: працюють, виховують дітей. Однак у їхній пам’яті назавжди залишились запеклі картини бою, полону, прагнення вижити, врятувати друзів та врешті знищити ворога. Про це бійці розповідають у картині.

– Був двічі в новому терміналі аеропорту. Вперше з 30 листопада до 16 грудня, а потім з 18 до 21січня. Я – один із тих п’ятнадцяти, котрі тоді вночі вийшли з терміналу після підриву, – ділився спогадами після перегляду фельдшер 90-го батальйону Констянтин Сутулов. – Цей фільм не бачив. Для мене це – також своєрідна прем’єра. Так. Усе дійсно було так, як і розповіли мої побратими. Шкода тих, хто поліг там. Ми ж стали «кіборгами». І хоча пройшло більше двох років, поняття «кіборг» – на вустах. До такого звання я, та й більшість моїх побратимів, ставимося дещо іронічно. Бо кожен згадує своє самопочуття в той час: як на очах гинули товариші, кров, кіптява, холод... І мимоволі приходить думка: «Та який  я «кіборг»? всім було боляче, холодно, некомфортно. Важливо, аби в жодному разі не були забуті наші товариші. Краще, що трапляється на війні, як сказав один із героїв фільму «Воїни духу», – це зустріч з людьми, достойними людьми. І я згоден із цим твердженням. Це – люди, які були поруч. Ти бачиш їх без «масок». І вони стають братами назавжди.

– Саме оборона ДАПу зупинила просування ворожих військ у західному напрямку, – мовив учасник оборони, військовий 90-го батальйону, нині керівник Центру допомоги учасникам АТО Олександр Тимошенко. – Сила Всевишня знає, за що ми там воювали. Якби не було такого шаленого відчайдушного опору, хто знає, де б пролягала лінія оборони, як склався б історичний шлях країни. А на прикладах бійців, котрі захищали аеропорт, виховуватимуться  майбутні покоління українських патріотів. І ми не маємо права  забути ні тих, які залишились живими, ні тих, які  загинули. Бо герої не вмирають!

«ВОЇНИ ДУХУ» – документальний фільм, фільм-хроніка, що містить зокрема й відео, відзняте самими бійцями. Стрічка озвучена музикою українських виконавців – Орестом Лютим та Katya Chilly Group. Картину створили незалежні автори Тетяна Кулаковська та Анна Мартиненко.

У кінотеатрі «Україна» фільм транслюватимуть щодня о 15.00 до 25 січня. Вартість квитків: від 20 до 35 грн.

Загиблі черкащани – захисники Донецького аеропорту:

Алексейчук Владислав Володимирович

Гага В’ячеслав Олегович

Загуба Володимир Миколайович

Кондратюк Олександр Іванович

Панченко Олексій Анатолійович

Півень Євгеній Олексійович

Подолянчук Євгеній Петрович

Пресняков Максим  Сергійович

Терещенко Андрій Сергійович

Чупилка Анатолій Михайлович

Шаповал Олександр Сергійович

Про це інформує прес-служба ОДА

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100