реклама

реклама

Різкі коливання температури – візитна картка цьогорічної зими, - констатував начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Така мінливість погоди призводить не тільки до загострення захворюваності серед населення області,  створює незручності на шляхах та тротуарах, а й зумовлює напругу для перезимівлі озимих культур.

На сьогодні ситуація на полях із озиминою занепокоєння не викликає. Поля вкриті суцільним нерівномірним сніговим покривом висотою від 2 до 27 см, який залягає на мерзлому грунті. В період найбільших морозів, коли температура повітря знижувалась до мінус 22°, саме завдяки надійному снігу мінімальна температура грунту на глибині вузла кущіння озимини нижче мінус 7° не опускалась і загрози для вимерзання навіть слабкорозвинених рослин не створювалось. Проте, у середині січня на окремих площах із озиминою в центральних районах області сформувалась притерта льодова кірка. За спостереженнями агрометеоролога метеостанції Сміла, її середня товщина  на 20.01 становить 1,3 см, ступінь розповсюдження 90 % площі поля.

Як пояснив пан Постригань, така ситуація стала наслідком зміни відлиги на наступне похолодання. Льодяна кірка створює загрозу для рослин при безперервному заляганні 30 днів і більше та  середній товщині за період 1,1 см і більше.

Подальший стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і величини снігового покриву.

За прогнозом синоптиків, до кінця січня погода на Черкащині залишиться нестійкою. Так, впродовж 21-25 січня внаслідок впливу теплих секторів циклонів спостерігатиметься вітряна, сира погода з температурним фоном вище норми. Температура повітря становитиме вночі 4-10º морозу, вдень близько 0º. Невеликі опади у вигляді снігу та мокрого снігу можливі 21, 24 та 25 січня.

Із 26 січня і до кінця місяця очікується чергове відчутне зниження температури вночі до 10-17°, вдень до 8-15° морозу. Суттєвих опадів у цей період не передбачається.

Про це повідомили в Черкаському обласному Гідрометцентрі.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100