реклама

реклама

У Черкаській міськраді сьогодні відбулася нарада щодо впровадження в місті транспортної реформи. Для цього були запрошені три компанії, які презентували свої системи, інформує «ВиЧерпно».

333-710x434

Як відомо, складовою транспортної реформи в Черкасах має стати система відслідковування руху громадського транспорту.

«Е-креатив»

– Сьогодні ми зустрілися із майбутніми партнерами, які можуть показати нам свої розробки, – зазначив на початку зустрічі заступник міського голови Руслан Сотуленко. – Це, зокрема, представники компанії «Е-креатив». Колись міськрада вже співпрацювала з цією компанією, проте згодом виникли певні непорозуміння.

Представник компанії Валерія Яковенко відзначила, що у перевізників є потреба контролювати централізовано транспортні засоби, щоб бачити актуальну статистику.

– Ми вже створили систему, завдяки якій можна у реальному часі відслідковувати транспортні засоби, – сказала вона. – Ці дані можна використовувати як самим перевізникам, так і людям, які можуть побачити, через який проміжок часу на зупинку приїде автобус. Ми дамо можливість бачити перевізникам історію руху транспортного засобу, щоб вони могли побачити, в яку хвилину і де знаходився той чи інший автобус. Таким чином перевізники можуть дізнатися, чи відхилялися їхні транспортні засоби від свого маршруту.

Також, за її словами, перевізник в системі бачитиме тільки ті транспортні засоби, які стосуються його. Тобто він не бачитиме інших перевізників. Натомість повною інформацією володітиме департамент ЖКК Черкаської міськради.

Крім того, наголосила представниця компанії, IP, розроблене ними, можна в майбутньому використовувати для оплати проїзду електронним квитком.

– Зайшовши на мобільний додаток, людина може побачити, які маршрути проходять по певній зупинці та які найближчі три маршрути прибудуть зараз. Таким чином вона може зорієнтуватися і вибрати, який маршрут їй підходить найкраще, – наголосила Валерія Яковенко.

Також вона додала, що компанія дасть у безкоштовне користування ліцензію до 5 років. Сюди входить докупівля і встановлення трекерів, обслуговування системи, проплата хостингу та ін. Якщо ж мова йде про інші якісь новації, зокрема, встановлення в автобусах гучномовців, екранів і т.д., це вже потрібно буде обговорюватися окремо, оскільки все потребує великих затрат.

У свою чергу, генеральний директор Черкаського автобусного парку Олена Куниця поцікавилася, чи обговорювали вони встановлення трекерів із перевізниками міста Черкаси, оскільки, за її словами, їй цікаво, як третя сторона в особі Черкаської міської ради може змусити їх встановлювати це обладнання. Також пані Олена нагадала, що ліцензії їм видає Укртрансінспекція, а не органи місцевого самоврядування.

– Почуйте мене, ніхто вас не буде змушувати. Ми тут презентували нашу систему, безкоштовну для міста і черкащан. Якщо у вас є GPS-трекери, то це чудово. Ви один із прогресивних перевізників, але не у всіх це є. Ми можемо підключити нашу систему до ваших трекерів і вона буде у вас під контролем, – зазначив у відповідь керівник проекту «MapaMagic» Віктор Євпак під час онлайн-конференції, оскільки наразі перебуває у відрядженні закордоном.

«IBA Україна»

Крім того, свою систему презентувала ще одна компанія – «IBA Україна». Вона має білоруське коріння, а головний офіс знаходиться в Чехії. Головні складові системи, яку вони пропонують – це диспетчерське управління і оплата та контроль проїзду.

– Так чи інакше потрібно буде вибрати якусь систему і впровадити її, — сказав представник компанії, її технічний директор в Україні Сергій Байбара та розповів про особливості системи. – Внаслідок того, що все автоматизовано, система дозволяє двосторонній зв’язок з водієм, планування перевезень, паспорт маршруту і багато іншого. У нас все оперативно. Наприклад, коли відбувається порив тепломережі, відправляється одне повідомлення і всі водії бачать, де це сталося і можуть об’їхати.

Також вони відзначили, що їхня система працює і в мобільному додатку.

– Так чи інакше місту потрібно шукати фінансування, – відзначив представник компанії на запитання щодо того, у скільки ця система обійдеться місту.

«Системний зв’язок»

Третя компанія, яка пропонує свої послуги Черкасам – «Системний зв’язок».

Її представник Віталій Васильків зазначив, що наразі вони презентують у першу чергу досвід, який вже впроваджують на основі електротранспорту в Тернополі.

Складовими системи, яку вони впровадили там, також є диспетчерський центр та GPS-моніторинг. За його словами, встановлення трекерів – це вже невід’ємна складова, яка є дуже зручною і для міста, і для пасажирів.

– Обізнаний пасажир – це щасливий пасажир, – відзначив представник компанії.

Також він додав, що у них вже в робочому режимі на певних видах транспорту є електронні квитки та порушив теми сповіщення пасажирів і розумних зупинок. Крім того, у них є і мобільний додаток, який можна скачати на GooglePlay.

Також вони відзначили, що у них схожі системи із попередньою компанією, проте вони пішли трохи іншим шляхом переходу від кондукторної системи до безкондукторної.

У них є всі можливі види проїзних: разовий і безлімітний, електронний гаманець та інше. Також вони відзначають, що протягом декількох місяців вони зможуть працювати в Тернополі із банківськими картками. Також у місті існує система поповнень карт, а наступним кроком стане поповнення через I-box.

Поки що в них налагоджена співпраця лише з електротранспортом, наступний крок — приватні перевізники.

А загалом, на їх думку, місто Черкаси має визначитися із основним напрямком транспортної реформи, а потім вже впроваджувати ту чи іншу систему.

На яку ж систему пристануть місцеві владці, яким шляхом поведуть транспортну реформу, оберуть місцеву компанію, що пропонує задарма, чи з інших міст і навіть країн, які зроблять це за гроші – покаже час…

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 axab 30.01.2017 14:16
Есть ли способ заставить работать Верховную Раду должным образом и принять, наконец, законы #5520, #4772, #2489?
https://strana.ua/opinions/50924-est-sposob-zastavit-rabotat-verhovnuyu-radu.html
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Урюк 26.01.2017 12:45
Транспортна реХформа по-черкаські: 1.Проїзд в маршрутці - 4грн.
2.Проїзд Київ-Черкаси - 140грн.
Пакращення Азірова і Ко здаються дитячими пустощами :sad: :sad: :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100