реклама

реклама

Не дивлячись на чергове похолодання, коли морози на Черкащині сягнули мінус 24° - а це найнижча температура з початку зими, загрози для вимерзання озимих культур на сьогодні немає. Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

mogut-postradat-okolo-30-ozimykh

За даними метеостанцій області, станом на 31 січня поля вкриті суцільним нерівномірним сніговим покривом висотою від 2 до 13 см, який залягає на мерзлому грунті. Саме завдяки снігу мінімальна температура грунту на глибині вузла кущіння озимини нижче мінус 4-9° не опускалась. Вона є вищою критичної температури вимерзання, яка за розрахунками для озимої пшениці у фазі кущіння становить -16-18°, у фазі сходів -13-15°, для найменш морозостійкого ячменю відповідно -12-14° та -9-11°.

Проте, чергування похолодань та відлиг продовжувало створювати сприятливі умови на полях із озиминою по всій території області для утворення та поширення льодяної кірки, яка на окремих площах центральної частини області зберігається з середини січня. За спостереженнями метеостанції Сміла, станом на кінець місяця її ступінь розповсюдження становить 90 % площі поля, середня товщина 1,2 см, тривалість залягання 15 днів.

Як повідомляв пан Постригань раніше, льодяна кірка створює загрозу для рослин при безперервному заляганні на поверхні грунту 30 днів і більше та середній товщині за період 1,1 см і більше. Наукові дослідження показують, що кірка товщиною 1,1-1,5 см призводить до загибелі рослин на 11-12 % площі поля, а вже більше 4 см - від 46 % площі поля.

За прогнозом синоптиків, з 1 лютого на Черкащині очікується послаблення морозів: температура повітря становитиме вночі 10-15º морозу, вдень 5-10° морозу. У вихідні очікується мокрий сніг і більш відчутне потепління вночі та вдень від 4° морозу – до 2° тепла.

Проте на наступному тижні очікується чергове похолодання.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100