реклама

реклама

pension-reforma Літні люди, які живуть у сім’ї з дітьми чи онуками, можуть з ними конфліктувати. За словами практичного психолога Марини Дацюк, причиною конфліктів стає різниця у віці і бажання повчати.

  - Оскільки літня людина багато прожила, то вона може багато розказати. Але інколи, зважаючи на свій досвід, бабуся чи дідусь починають повчати всіх, не беручи до уваги, потрібно це чи ні. Можуть виникати конфлікти і на побутовому рівні, навіть у дрібницях. Приміром, бабуся по-своєму готує чи прибирає, а дочка чи онука – по-своєму, - зауважує психолог.

Найбільше людям у віці потрібні увага та добре слово. Адже, вийшовши на пенсію, люди  опиняються в нових життєвих обставинах – втрачають роботу, дехто друзів. Їх починає турбувати здоров’я, тож відчуваючи себе хворими і непотрібними, старенькі починають скаржитися на життя.

Аби літня людина відчувала себе потрібною і менше думала про хвороби, щонайперше, дітям та онукам треба цікавитися її життям.

- Навіть якщо ви дуже втомилися на роботі, знайдіть кілька хвилин, аби за чашкою чаю розпитати в бабусі й дідуся, що вони зробили за день, як вони почуваються. Прогуляйтеся на вихідних разом у парку. Тоді старенька людина не відчуватиме себе самотньою, - радить психолог.

За словами фахівця, дуже важливо також залучати пенсіонерів до посильної роботи, знайомити їх із сучасними технологіями, наприклад, зацікавити комп’ютером, повести в сучасний кінотеатр.

- Звісно, треба враховувати, щоб робота була посильною. Але, як показує досвід, коли людина зайнята, вона відчуває себе потрібною. Навіть, якщо людина – інвалід, усе одно її варто залучати до певних занять. Але давати можливість самому приймати рішення, - зазначає пані Марина.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100